TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Széki népmesék

Széki népmesék

Szerkesztő:

Kiadás:

Bukarest (Bucuresti), 1976

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Népköltészet Mese

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

477 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Immár három évtizede, hogy megkezdtem Szék község népi prózájának gyűjtését. A 790 mese, tréfa és igaz történet - amelyből e válogatás készült - jól illusztrálja, hogy hagyományőrzés és újítás egymást kiegészítő törekvések. Milyen tehát a széki népi kultúra állapota? A szóbeliség művészete itt még ép és erőteljes, hiszen a rendkívül erős hagyományőrzés miatt közösségi élete is szinte háborítatlanul őrződött meg. A széki gyűjtés gazdagon képvisel minden olyan műfajt, amely ma még élhet. Eme impozáns anyag számbavétele figyelmeztet arra is, hogy felülvizsgálatra szorul az a minden árnyalatot elmosó, egységesítő álláspont, amely általában beszél a népmeséről. Kötelem bevezetőjében az a törekvés vezérelt, hogy a népi teremtő és alkotó kedvet a maga teljességében, sokoldalúságában, bonyolultságában mutassam be. Ez nemhogy rontaná a népköltészetben való hitünket, ellenkezőleg: csak erősítheti! Hiszen mi mást jelenthet ez, mint azt, hogy a nép már nem gyermeki módon csupán remél és vigasztalja magát, hanem azzal a vakmerő bátorsággal, amely akármilyen rangos irodalmár erényéül szolgálhatna, fejezi ki az életet úgy, ahogyan megismerte: erényeivel és bűneivel együtt. S mert igazi költészetet teremt, nem arra törekszik, hogy tanítómesével szolgáljon, hanem inkább arra késztet, hogy a valóság mélyére lássunk, a burkoltságból magunk hámozzuk ki a sokjelzésű igazságot."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!