TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Tinutul sacuilor. Contributiuni de geografie umana si de etnografie. Le pays des sicules. Contributions de géographie humaine et d'étnographie

: Tinutul sacuilor. Contributiuni de geografie umana si de etnografie. Le pays des sicules. Contributions de géographie humaine et d'étnographie

Kiadás:

Cluj, 1927

Kiadó:

Institutul de Geografie

Kategóriák:

Erdély Nemzetiségi kérdés Francia nyelv Román nyelv

Nyelv:

Francia, Román

Sorozat:

Lucrarile Institutului de Geografie Umana si de Etnografie

Terjedelem:

212 p., mell.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Sabin Opreanu ebben a művében a székelyföld népiségtörténetével és népességrajzával foglalkozik. Művének első fejezetét a Székelyföld területi kialakulásának szentelte. A román történettudomány már előtte is szívesen keresett érveket amellett, hogy a Székelyföld nem szerves és kerek egység sem földrajzilag, sem néprajzilag, sem történelmileg. Opreanu különösen a népi egységről vallott általános nézettel igyekezik leszámolni. Véleménye szerint a székelyek földjének népessége néprajzilag erősen kevert összetétel, amelyben a legnagyobb részt a román teszi ki. Feltevése az, hogy az erdélyi végekre a magyar királyoktól határt védeni kitelepített valódi székelyek román, közelebbről szláv-román rétegekre telepedtek rá és ezeket rövidesen magukba olvasztották. Végkövetkeztetése az, hogy "már eleitől fogva az úgynevezett Székelyföld nem volt egészen a székelyeké" és "a népesség nagyját mind a korona birtokain, mind a tartomány belsejében... kétségtelenül románok képezték".

leírás:

15 oldalnyi francia összefoglalóval. Címlapja tetejéről egy kb. 3 cm széles csík hiányzik. Kötése meglazult. Helyenként ceruzával glosszázva.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!