TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Új guzsalyam mellett

Új guzsalyam mellett

Szerkesztő:

Kiadás:

Bukarest (Bucuresti), 1973

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Zene Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

177 p., mell.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Kallós Zoltán, a neves erdélyi folklorista, a csángó népköltés fáradhatatlan gyűjtője 1954-ben ismerte meg az alábbi dalok előadóját, nótafáját. Kallós akkor éppen a csángóföldi Lészpeden tanítóskodott és gyakran átjárt Klézsére, hogy énekeltesse Szályka Rózsát s lejegyezze az általa tudott csángó dalokat. Az 1894-ben született, iskolát sose járt öregasszony 1970-ben halt meg, kilenc gyereket szült, négyet nevelt fel, ő művelte meg a földjüket. Az éneklés élete tartozéka volt (met ha nem tudniék iénekelni, nem es tudom, mi lenne velem - vallotta a gyűjtőnek). Kallós Zoltánnak összesen 163 dalt (1010 versszakkal, 3786 verssorral) adott elő, de igen nehéz volt kiaknázni tudását. Ha időközben eszébe jutott valamelyik ének, mire lejegyzésre került volna a sor, el is felejtette... A gyűjtő megfigyelte: Rózsa néni állandóan változtatta, formálta szövegeit,s neki sikerült több változatot is rögzíteni - nagyrészt tollbamondás révén. Tapasztalata szerint a kézzel lejegyzett dalok tökéletesebben visszaadják az eredetit a géppel rögzítetteknél. Hanglemez melléklettel!

leírás:

Hanglemez melléklettel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!