TÖRTÉNELEM / Erdély kategória termékei
Vallani és vállalni. Egy irodalmi vita és környéke (1929 - 1930)

: Vallani és vállalni. Egy irodalmi vita és környéke (1929 - 1930)

Kiadás:

Bukarest, 1984

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Erdély Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

172 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Érdemes felidézni irodalmunk immár több mint félévszázados közelmúltjának egy olyan szakaszát, amelyben a gyávaság kérdése a viták kereszttüzébe került, s - a pillanat publicisztikája mellett és után - az akkoriban fogant szépirodalmi művekre is erőteljes hatást gyakorolt. Az 1919 októberében Vallani és vállalni cím alatt az Erdélyi Helikonban elindított ankét a történeti regényről és a korabeli romániai magyar író hivatásáról széleskörű és heves visszhangot váltott ki, s alkalmat adott a különböző világnézetű, esztétikai felfogású íróknak és publicistáknak az állásfoglalásra időszerű irodalompolitikai és társadalmi, művészeti-esztétikai kérdésekben. A vallomás és vállalás bátorsága, a gyávaság elmarasztalása oly feltűnőnek bizonyult, hogy messze túlélte a folyóirat- és újságkereteket, sőt túlmutatott a korabeli irodalmon: a nagyon is konkrét kérdésfeltevés jelképes jelentést nyert, és mint a legjobb romániai magyar írók, a népnek elkötelezett értelmiségiek magatartása vonult be művelődéstörténetünkbe."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!