ANTIK-VARIA / Erotika kategória termékei
A szerelem kertjében. Erotikus jelképek a művészetben

A szerelem kertjében. Erotikus jelképek a művészetben

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Erotika Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

301 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631531767

tartalom:

A szorosan összetartozó két kötet (Erósz a folklórban; A szerelem kertjében) közös bevezetőjében írják a szerkesztők: "Köteteink egyik célja az, hogy általában a kultúra - s különösképpen a magyar kultúra - hagyományokban fenntartott erósz-képének néhány részletét megvilágítsa. A folklórhagyományok megismerésének - bármilyen hihetetlen és furcsa, hogy Bartók országában ezt még ma is hangsúlyozni kell - a korszerű ember-lét kialakítását kell szolgálnia, s ehhez feltétlenül hozzátartozik saját kultúránk mélyrétegeinek ismerete. Pontosabban az olyan részletek, az olyan kulturális elemek megismerése, amelyek korábban a tabu kategóriájába tartoztak, s ezek közé tartozott az erósz is. Bár jól tudjuk, hogy a tiltásoknak is megvan a maguk kulturális funkciója, talán mégsem érdemes túl sokáig és feleslegesen az emberi tudás útjába határt-őrző, elriasztó, priaposzi tilalomfákat állítani." S ha az Erósz a folklórban című kötet talán legizgalmasabb tanulmányai népdalaink kezdő sorainak erotikus szimbólumait tárták fel, illetve az ezekhez kapcsolódó erotikus népszokásokat értelmezték, úgy a jelen kötetbeliek az erotikus szimbólumrendszereknek mintegy egyetemességét bizonyítják, miközben a "magas" művészetet vagy az időben és térben távoli kultúrákat faggatják. Így a reneszánsz festészet "szerelem kertjében" motívumát; a középkori nyugat-európai parasztművészetet, illetve orgia-vadakat; a magyarszentpáli templom faragott pillérfőit, a "szent nász" ékírásos költészetét, a kínai írás fallikus jelképeit és a törzsi társadalmak folklórját; a Carmina Priapea himnusz-paródiáit és a népi Mária-költészet érzéki képekben gazdag, mély vallásosságát; a vicceket, mint a mai városi folklór sajátos megnyilvánulását; a Jancsó-filmekbeli meztelenség funkcióját vagy a Játék és az Erósz összefüggéseit. Szakemberekhez és érdeklődő laikusokhoz egyaránt szólva nyújt izgalmas olvasmányélményt e gazdagon illusztrált gyűjtemény.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!