TÖRTÉNELEM / Felvidék kategória termékei
Egy felvidéki falu zenei világa - Áj, 1940

: Egy felvidéki falu zenei világa - Áj, 1940

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Planétás

Kategóriák:

Felvidék Zene Néprajz Népköltészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

1119 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9639014702

tartalom:

"Hogyan kerültem kapcsolatba Ájjal, ezzel a felvidéki kis magyar faluval, mely a Trianoni békeszerződéssel Csehszlovákiába került, majd a második világháború idején átmenetileg újra Magyarország része lett, s ma Szlovákiához tartozik? És miért dolgoztam fel ennek a falunak a teljes zeneéletét? Mindkettőt Kodálynak köszönhetem.
Mikor egyszer a Rádiótól megbízást kaptam arra, hogy előzetes népzenei gyűjtést végezzek gramofon-felvételek készítése céljából, Kodálynak kellett kijelölnie a gyűjtés színhelyét. Ő elvette a térképet és így szólt: "Én elkezdtem végigmenni a nyelvhatáron. Rozsnyóig jutottam. Maga folytassa onnan." S rámutatott a térképen Ájfalucska nevére, Abaúj megyében.
Ez a téves megjelölés két falut egyesített: Ájt és Falucskát. Én Ájban gyűjtöttem, s az anyag rendkívűl értékesnek bizonyult, Kodály is nagyon érdeklődött iránta.
Mikor aztán doktorálásra jelentkeztem, s néprajz professzorom, Györffy, Kodályhoz küldött disszertáció-témáért, ő ajánlotta egy falu teljes zenei földolgozását, amit korábban, A magyar népzene első kiadásához (1937) írt előszavában így fogalmazott meg: "De legtanulságosabb volna egy-egy község teljes dallam-térképét, zenei életének minden részletére kiterjedő leírását, más szóval zenei monográfiáját elkészíteni". És minthogy ismerte áji gyűjtésemet, ajánlotta, hogy ennek a falunak a zenei életét dolgozzam fel.
Ezt a munkát végeztem el és jelentettem meg 1941-ben disszertációmban, az Áj falu zenei élete című, 80 dallampéldával illusztrált tanulmányban. Az összegyűjtött teljes zenei anyag közreadására azonban, sajnos, az akkori viszonyok között gondolni sem lehetett. (Még az utánam elkészült két másik zenei falumonográfia, Járdányi Pál: A kidei magyarság világi zenéje, Kolozsvár, 1943 és Halmos István: A zene Kérsemlyében, Budapest, 1951 című munkája is csak szövegközti dallampéldákat tartalmaz, a teljes anyagot ők sem tudták közre adni.) Húsz évvel később, 1960, 1961 és 1963-ban, Áj falu zenei anyaga címen, a Néprajzi Múzeum csak szűk szakmai körök által ismert és hozzáférhető kiadványsorozatában, több részletben, napvilágot látott aztán az összegyűjtött népzenei anyag is. De a teljes anyag több mint felét kitevő műdalok megjelentetésére akkor sem, és azóta sem volt mód. Ezt a hiányt pótolja a jelen kiadás: a falu teljes zenei anyagát közreadja, a tanulmány mellett."

leírás:

A könyv enyhén megázott, a CD melléklet hiányzik.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!