TÖRTÉNELEM / Felvidék kategória termékei
Felvidék 1914-1920

: Felvidék 1914-1920

Kiadás:

Budapest, 2010

Kiadó:

Magyar Napló

Kategóriák:

Felvidék Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

438 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789638846709

tartalom:

A szerző ebben a kötetben a Felvidékért és Kárpátaljáért 1914-1920 között folytatott diplomáciai és katonai küzdelmet tekinti át. Bemutatja a cseh aspirációk alakulását, a cseh emigrációnak, elsősorban Edvard Benesnek az antant országaiban folytatott Monarchia- és magyarellenes propaganda-hadjáratát, a magyarországi szlovák vezetők 1918 őszéig tartó. kivárás-politikáját. Úgy látja, a pacifista kormány szinte kiszolgáltatta Észak-Magyarországot a megszálló cseh csapatoknak. Véleménye szerint a fegyveres önvédelem nem lett volna reménytelen: azt talán ki lehetett volna harcolni, hogy népszavazással a helyi lakosság dönthessen a maga sorsáról. Magyarország I. világháborút követő feldarabolása - elvesztette területének 71,4, lakosságának 63,5 százalékát - kétségessé tette a maradék ország életképességét. Ha a csehszlovák-magyar országhatárt a békekonferencia nem is Beneš maximalista követelése alapján állapította meg, nagy összefüggő magyar etnikumú területeket mégis odaajándékozott a születő államalakulatnak. A Csehszlovákiának ítélt területen az 1910. évi népszámlálás adatai szerint 3 517 568 lakos élt. Anyanyelvi megoszlásuk a következő volt: szlovák 48 magyar 30, rutén 12, német 7 és fél, egyéb 2 százalék. A szlovák lakosság mellett tehát összesen 52 százalék nem szlovák anyanyelvű népesség az impériumváltás következtében nemzeti kisebbségként volt kénytelen betagolódni a számára idegen Csehszlovák Köztársaságba. "Trianon végső soron a győztesek táborába tartozó utódállamoknak is tehertételt jelentett, ezért joggal nevezhető olyan történelmi tragédiának, amely egész Közép-Európa állandó destabilizációs tényezőjévé vált" - összegez a szerző.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!