TÖRTÉNELEM / Felvidék kategória termékei
Szepességi avagy lőcsei krónika és évkönyv a kedves utókor számára

Szepességi avagy lőcsei krónika és évkönyv a kedves utókor számára

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Felvidék Magyar történelem Naptárak - évkönyvek

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Hírmondó

Terjedelem:

538 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9631411583

tartalom:

"Lőcse a felső-magyarországi hat szabad királyi város közül az egyik, mégpedig a Szepesség fővárosa; dombon épült, meglehetősen magasan; észak felé másik magas hegy, a Mária-hegy a Szent Mária-kápolnával, illetve -templommal emelkedik mellette; a város nagy és szép, a legnagyobb a szabad királyi városok közül. Lakosai mind németek, s az ágostai hitvallást követik: ezzel a két dologgal Felső-Magyarországon, de az egész országban egyetlen város sem dicsekedhet, mert a többi helységben magyarok és szlávok, pápisták és kálvinisták is találhatók. Lőcsének jó az iskolája, emberei pedig barátságosak és nyíltszívűek, különösen földmíveléssel és sörfőzéssel keresik kenyerüket. Bár a termés más helységekéhez képest szűkösebb, mint a többi szepességi városé, részben a környéken fekvő, lengyel uralom alatt lévő 13 város miatt, amelyeknek minden vásári szabadságjoguk megvan, és sok mindent elvonnak és megdrágítanak: de Lőcsének két hetivására van, kedden és pénteken, s különösen nagyvásárai - a Jakab-napi (júl. 25.) és a Gál-napi (okt. 16.) - miatt dicsérik, s a legjobb, legremekebb söre miatt, amelynek egész Magyarországon nincs párja, valamint szép kenyere és jó húsa miatt. A nagy téglalap alakú piacon vagy téren, amelyhez hasonlót Németországban is keveset találni, áll a Szent Jakab-főtemplom a Thurzó-féle kripták és temetkezőhelyek szép márvány sírfelirataival, a Szent György-szoborral, Krisztus kálváriájának a képeivel, előkelően aranyozott oltárral, gyönyörű szószékkel s egy művészien díszített új orgonával."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!