MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
A tér a festészetben. Szöveggyűjtemény

A tér a festészetben. Szöveggyűjtemény

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Népművelési Propaganda Iroda

Kategóriák:

Festészet Művészettörténet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

169 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9635625502

tartalom:

˝A kötetcím, önmagában, minden bizonnyal többféle értelmezésre nyújt lehetőséget. Mit értünk azon, hogy: a tér a festészetben? Legkézenfekvőbbnek, képekről szólva, a tér perspektivikus ábrázolása látszik, amely mint ismeretes, hosszú múltra tekinthet vissza. Ebben az esetben a vizsgálódás alapjául a valóságos tér közelebbről meghatározható leképzési módját fogadjuk el. Korszerűbbnek, maibbnak tűnik az az álláspont, amely a képmező egészét, a perspektivikus ábrázolás tényétől függetlenül, jelegyüttesként működő észleleti térnek fogja fel, amit a szem bizonyos törvényszerűségek alapján megfejt és értelmez. Mindkét álláspont, bármennyire nyilvánvalónak látszik az egyik és teoretikusnak a másik, a közönséges látásból egyaránt nem következik, az előbbi a geometriát, az utóbbi az alakpszichológiát tekinti vezérelvnek. Az újabb komplex művészettörténeti térelemzések csak megerősítik azt a tényt, hogy a térábrázolással, illetve térérzékeltetéssel általában s az egyes kultúrák, korok, művészek térszerkezetével való elmélyültebb foglalkozás nem képzelhető el szélesebb kitekintés nélkül. A tér kifejezésének sokféle módozatán a laikus szemlélő elcsodálkozhat, s ízlése, kulturáltsági szintje szerint foglalhat állást mellettük vagy ellenük, a művészettörténet azonban, joggal, olyan struktúrákat lát, kutatva keres bennük, melyek az emberi szellem, egy adott kor vagy kultúra különleges értékű, végső fokon történeti ismereteinket gazdagító megnyilatkozásai. Mint ilyenek, a szépirodalmi vagy a zenei közléstől alapjaiban eltérő, de azokkal egyenértékű s az adott vizuális gondolkodás sajátos jellegét dokumentáló forrásanyagnak tekintendők.˝

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!