MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Apám, Renoir

: Apám, Renoir

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Festészet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

279 p., 16 tbl.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Ebben a könyvében a szerző apjának, Pierre-Auguste Renoir-nak, a XIX. században megújhodott francia festészet egyik legkiemelkedőbb alakjának állít emléket. Könyve sajátos ötvözete az életrajznak és a memoárnak. Alapja az a sok őszinte megnyilatkozás, amelynek során a festőművész emlékei, küzdelmei, festői próbálkozásai, művészetéről, pályatársairól, barátairól alkotott nézetei feltárulnak a fia előtt. Ahogy - apja gyermekkori emlékei nyomán - az író mind mélyebben kalandozik a múltba, csaknem a közvetlen élmény elevenségével jelennek meg az olvasó előtt a francia népélet jellegzetes alakjai és mozzanatai a múlt század közepéből, majd - a festő pályakezdésével és művészi kibontakozásával párhuzamosan - a festészet új virágzásának, az impresszionista korszaknak kiemelkedő eseményei. A szerző azonban nemcsak krónikása, hanem részese is volt a Renoir-család életének: apjának megnyilatkozásaihoz minduntalan hozzáfűzi a maga reflexióit, élményeit, emlékeit, s mindezt kiegészíti a családtagok és közeli jó barátok visszaemlékezéseivel. Így alakítja ki megragadóan őszinte Renoir-portréját, amely éppen e többrétűségének köszönheti hitelességét, színességét, életteljességét. Külön értéke a műnek, hogy e visszaemlékezésekből igen árnyaltan rajzolódik ki Auguste Renoir több kiváló pályatársának, köztük Cézanne-nak, Monet-nak, Picassónak a portréja, és sorra megjelennek a könyv lapjain a múlt század második felének ismert és kevésbé ismert személyiségei: festők, írók, szobrászok, zeneszerzők, énekesek, színésznők, politikusok, műkereskedők, modellek - a korabeli francia élet megannyi jellegzetes figurája. Így a művészportré egy páratlanul gazdag és színes korrajzból emelkedik ki, amely XIX. század közepétől az első világháborúig ível. A számtalan ízes anekdotával tarkított, sok szálból szőtt, változatos anyagot Jean Renoir lebilincselően közvetlen írásművészete olyan olvasmánnyá avatja, amelyben közelről tárul elénk a francia festészet egyik legragyogóbb fejezete és egy rendkívüli alkotó egyéniség emberi és művészi sorsa.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!