MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Az internacionális gótika festészete

: Az internacionális gótika festészete

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Festészet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

47 p., 48 t.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631316696

tartalom:

"Az 1400-as évek táján, az újkori kultúra hajnalán - de inkább még "a középkor alkonyán" (Huizinga) - különös jelenség volt a művészetben, hogy európa legkülönbözőbb országaiban és tartományaiban szinte egyidejűleg bukkant fel ugyanaz a stílus. Ma már vitathatatlanul egységesnek látjuk ezt a művészetet, mely sem a kortársak, sem a közvetlen utódok szemében nem tűnt ilyennek. A XIX. század végén figyeltek fel rá először a kutatók, és csak néhány évtizede ismerik el világszerte önálló művészettörténeti jelentéségét. E kifinomult, lírai jellegű stílus megfelelt az akkori kultúra központjait képező királyi, hercegi, nemesi udvarok arisztokrata ízlésének. Jó példa erre Gentile da Fabriano híres képe, a bibliai téma kapcsán a korabeli fejedelmi pompát reprezentáló "Királyok imádása". A formai jellegzetességek mellett sok másban is újat hozott ez a korszak: új képtípus alakult ki, a magánájtatosságot szolgáló vallásos kultuszkép; új témák népszerűsödtek, mint a "Vir dolorum", a "hortus conclusus". Változás következett be a festészet műhelytitkaiban is: a mintakönyveket a személyes megfigyelés dokumentumai, a vázlatkönyvek váltották fel. A korszak még ismeretlen nevű alkotói mellett olyan kimagasló egyéniségeket mutat be könyvünk, mint a Limbourg testvérek, Gentile da Fabriano, Kolozsvári Tamás, Konrad von Soest, Pisanello vagy a spanyol Bernardo Martorell."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!