MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Gulácsy Lajos

: Gulácsy Lajos

Kiadás:

Budapest, 2008

Kiadó:

Mundus Magyar Egyetemi Kiadó

Kategóriák:

Festészet Képzőművészet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

372 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789639501166

tartalom:

"Gulácsy Lajos (1882-1932) festői kvalitása egyenrangú a századforduló másik két művészikonjának, Rippl-Rónai Józsefnek és Csontváry Kosztka Tivadarnak a művészetével, ám lelki alkata és művészetének összetevői markánsan különböznek. Életműve fókuszpont a kor megismeréséhez, mivel egyszerre jellegzetes példája a szecesszió termékeny múltba fordulásának (Dante-, Hamlet-, rokokó-kultusz, aranykor-mítosz, orientalizmus stb.), ugyanakkor előre is mutat a látomásos szürrealizmus felé. Szellemi holdudvara a korszak fő motívumaiból (femme fatale, Pygmalion-mítosz, kert, clown stb.), és eszméiből (dekadencia, dandyzmus, esztétizmus) tevődik össze. Na'Conxypan világának megalkotásával pedig a magánmitológiák költészetét példázza. Sajnos értő elismerése messze elmarad mind Rippl-Rónai, mind Csontváry recepciójától. Művészete valóban nehezen hozzáférhető, festményei nem alkalmasak az azonnali befogadásra, intimitást és érzékenységet igényelnek. Nem szórakoztató, hanem felkavaró ez a festészet, mint minden nagy művészet. A figyelmes szemlélőt azonban páratlan vizuális és telki élményekkel ajándékozza meg, olyan művészettel, amely a tudat és az ösztön partjaival érintkezik az emlékezet és a mulandóság vizuális formáin át, a látomások és álmok ábrázolásain keresztül, miközben borzongató Lelki mélységekre nyílik. Ehhez az utazáshoz kíván vergiliusi vezető lenni ez a könyv. A MUNDUS MAGYAR EGYETEMI KIADÓ által elindított "Acropolis Artium" művészeti sorozat azt a célt tűzte ki, hogy a látványos albumok és a szaktudományos monográfiák erényeit ötvözve olyan művészeti könyveket juttasson el az olvasókhoz, amelyek élvezhető közelségbe hozzák a műalkotásokat. "

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!