MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Rembrandt. Művészetfilozófiai kísérlet

: Rembrandt. Művészetfilozófiai kísérlet

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Festészet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Művészet és elmélet

Terjedelem:

163 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631322246

tartalom:

Georg Simmel Rembrandt-könyve a Remrandt-irodalom klasszikusai közé tartozik - Simmel egész művészetfilozófiai gondolkodásának foglalatját kapja meg benne az olvasó. Módszere, amely mindig a kézzelfogható, szemmel látható dolgokból indul ki, vagy élet és sors valóságaiból, s közöttük hozza létre fokozatosan az általános összefüggések szövedékét, a Rembrandt-képek esetében különösen termékenynek bizonyul. Megelevenedik egész festői világuk, méghozzá olyan fogalmakban, többnyire fogalompárokban, amelyek éles gondolati kimunkáltságukban sem szakadnak el soha a művészet egyszerű tényeitől, sőt többnyire ezek érzékletes kifejezői. Legfontosabb közülük élet és forma antinómiája, s ebben Rembrandt természetesen, az élet festőjének bizonyul, Shakespeare rokonának, szemben a forma nagy itáliai mestereivel. Nem az emberi kultúra nagy kérdései foglalkoztajták, mondja Simmel, nem a dantei vagy goethei szellem- és gondolatvilágok, hanem a születés, házasság, szenvedés, munka, halál- vagy emberek együttléte mint természetes csoport (a hagyományos csoportképpel szemben); így válik, különben, a legnagyobb portréfestők egyikévé - talán a legnagyobbá. Simmel, miközben a rembrandti képvilág leírására szinte saját nyelvet alakít ki, egyúttal magáról az emberi életről is beszél - ritka példája ez a képzőművészeti tárggyal való gondolkodási azonosulásnak. Az éjjeli őrjáratról, A zsidó menyasszonyról, a remrandti rajzról és rézkarcról - Rembrandt anyjának prémgallérjáról - szóló oldalai a művészetfilozófia felejthetetlen fejezetei közé tartoznak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!