MŰVÉSZET / Festészet kategória termékei
Utak Pannóniából

: Utak Pannóniából

Kiadás:

Budapest, 1960

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Festészet Életrajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

450 p., ill.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az ifjúsági tündérálmait felidéző, emlékezetes sikerű Így éltünk Pannóniában folytatása ez a kötet, amely egyúttal a Kor és pálya címmel készülő emlékirat-trilógia második része. Emlékezzünk még, ahogy az első kötet végén a fiatal Bernáth Aurél - kijárván Ödön bácsi "iskoláját" - elindult Nagybányára. Az "Utak Pannóniából" tehát előszörre Nagybányára, a századelőn megújuló magyar festészet nagy iskolájába vezettek. A nagybányai emlékek megidézése után a világháború utolsó éveinek hányattatásairól számol be a szerző, a katonáskodásról, a reichenbergi katonakórházról, Keszthelyről a forradalom idején, majd önkéntes bécsi és berlini emigrációjának éveiről, végül pedig a hazatérésről. Ez a kötet már címében is az 1917-1927 között kibontakozó festői pálya lehetőségeire, szédületeire és csalódásaira utal. Egy nagy íróra valló kisregény- és novella-mozaikokon keresztül, tulajdonképpen az első világháború után felbolydult és zűrzavaros európai festészet kérdéseivel viaskodó, fiatal festő reményeinek és kétségbeeséseinek belső történetét tárja elénk; az absztrakt festészet problematikájával birkózó művész válságát és a válságból teremtő-kilábolását, azoknak a művészi, ismeretelméleti és etikai döntéseknek a révén, amelyek Bernáth Aurél festői attitüdjét végül is kialakították, és életreszólóan meghatározták. Az Utak Pannóniából tehát súlyos és fájdalmas belső mondanivalóját tekintve végeredményben az absztrakt festészetből való kiábrándulás története, melyből a könyv intellektuális feszültsége és drámája táplálkozik, s egyben bátor művészi hitvallás az emberért való és emberhez méltó művészet szükségessége mellett.

leírás:

Könyvtári példány volt: címlapján érvénytelen könyvtári bélyegzővel és raktári jelzetekkel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!