MŰVÉSZET / Film kategória termékei
A geg nyomában

: A geg nyomában

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Film Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

422 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Frigo motoron száguld, már nem ura a kormánynak. Mögötte a gengszterek, autón. Oldalnézetből az út: egy leszakadt fahíd, fölüljáró. Két bútorszállító teherautó közeledik ellenkező irányból az alsó úton, a fölüljáról alá. A motoros száguld a beszakadt híd felé. A hídra ér, kereke alól elfogy a palló, ám ekkor odaér az egyik bútorszállító autó: rászalad, átgurul szilárd tetején. S odaér a másik, az ellenkező irányból: átsuhan afölött is, és - fölér a híd másik, ép felére." Felejthetetlen képsor Buster Keaton egyik filmjéből. Geg. "Hulot úr tévedésből behajt egy temetőbe. Éppen temetnek, ő autót szerel. A gumitömlőt ledobja a földre, ráragad az avar. A gyászhuszár koszorúnak nézi, és a sírra teszi. A napon azonban a gumitömlő mozogni kezd, majd hangosan sípolva leereszt." Kacagtató képsor a Jacques Tati filmjéből. Geg. Az a geg, a mozilátogató számára mindaz geg, ami frappáns, képtelen, túlfeszített, torz drámaiságból vagy különösségből kacagtató bohóztaiságába vált át, könnyeztetésig nevettet; az a geg, amiért a néző hálás a "gegman"-nek, a rendezőnek, a nagy komikus filmek nagy komikusainak - de ez a könnyed, játékos filmeszköz az emberiség kacagástörténeténe, a humor, a komikum történetének egyik jelentős és nagyon jellemző huszadik századi fejezetét érdemli és kívánja meg. A komikum történetével, esztétikájával foglalkozó, számos humor- és komikumtárgyú művéért e téren szakértőnek tekinthető szerző vállalkozott ennek a fejezetnek a megírására, a filmkomikum ma már szinte átfoghatatlan anyagából kiemelt néhány - legjelentősebb - részleg elemzésével. Tanulmánya megismertet az amerikai filmgyártásban fölbukkant és kiváló komikusok - Buster Keaton, Harold Lloyd, Stan Laurel és Oliver Hardy - filmjeit világsikerre vivő geggel, majd az európai filmkomikummal, amelyben másként - meglepően másként - fejlődött a geg, nyájasabbá-tréfásabbá vált, például a nagy Tati filmvígjátékaiban, s végül mintegy az elveszett vagy soha nem volt magyar filmgeget keresve megismertet a magyar filmvígjáték-műfaj szinte teljes eszköztárával, stílusfogásaival, komikumkellékeivel - ismét bő teret áldozva a legnevesebb magyar filmkomikusok jellemzésének, értékelésének, Kabos Gyulától Latabár Kálmánig.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!