MŰVÉSZET / Film kategória termékei
Nagy magyar színészek

Nagy magyar színészek

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1957

Kiadó:

Bibliotheca

Kategóriák:

Film Színház Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

489 p., ill.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Huszonhárom színész-portrét talál az olvasó ebben a könyvben. E portrékat ma élő írók, színészek, színháztörténészek, hírlapírók készítették, így sok személyes élmény, kortársi és baráti kapcsolat teszi eredetivé a könyvben található pálya-rajzokat. A könyv összeállítása különben is olyan, hogy a benne szereplő nagy színészek többségét az olvasók tekintélyes része maga is látta színházban vagy filmben, s kisebbségben vannak a régmúlt művészei, akik már csak tanulmányokon, naplókon, muzeális adatokon keresztül élnek a ma emberében. Ennyiből is látható, hogy e könyv szerkesztői nem színháztörténeti írásművet, hanem olvasmányt akarnak az olvasó kezébe adni. E cél természetesen nem mentesíti könyvünket a színészettörténeti felelősség alól, s ebben a tekintetben, remélem, ad valami újat és érdekeset. Annyi bizonyos, hogy a szerzők legtöbb gondot a kiválasztott színész művészi egyéniségének elemzésére fordították és kevesebbet foglalkoznak az általánossal, vagyis a téma stílustörténeti részével. A könyv az első magyar tragika, Kántorné Engelhardt Anna fenségesen megrázó színészi pályafutásának ismertetésével kezdődik, s Bajor Gizi életműve összefoglalásával fejeződik be. Kántorné születése és Bajor Gizi halála között mindössze százhatvan esztendő húzódik meg. Ez a szerény időszak nagyjából fel is öleli a mi hivatásos színészetünk történetét. Ebben a százhatvan esztendőben zajlik le az a folyamat, amely közben a magyar színész a falusi kocsiszínekben bemutatott görögtüzes s a kísértet személyes megjelenését hirdető Hamlet-előadástól eljut a mai modern színpadig, amelyen, mint az európai színjátszás egyik számottevő tagja vesz részt az emberi kultúra gyarapításában.

leírás:

A könyv védőborítója szakadt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!