TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A dráma filozófiája

: A dráma filozófiája

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

372 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630767120

tartalom:

˝'A dráma olyan vallás, amelyben az istenek helyén is emberek állnak' - talán így jellemezhetnénk a neves lengyel morálteológus és katolikus filozófus, a pápa közeli tanácsadója és a Szolidaritás egykori lelkésze, J. Tischner drámakönyvét. A szerző Levinas, Buber, Ingarden perszonalizmusának, H. U. von Balthasar dráma-teológiájának örököse, aki az emberi lét egzisztenciális alapadottságában, a Másikkal való találkozásban látja a dráma és az emberi lét drámája közös kulcsát. Minden emberi nyitottság és konfliktus egyetlen közös forrásra, a Szent Valóság és a profán emberi lét feszültségére vezethető vissza; innen nyeri értelmét mindaz, amit köznapi értelemben 'drámainak' mondunk: a jó és a rossz, a szép és a rút, a kísértés, a kitaszítás, a megbélyegzés és az igazolás. Már maga az is 'drámai', hogy az ember képes feltenni a kérdést: 'ki vagyok?', hogy azután a másoknak nekiszegezett 'te ki vagy?' katartikus megmérettetésein, mint drámai helyzeteken keresztül megfogalmazódjon a válasz félelmetes dilemmája: 'áldott vagy átkozott' - e két fogalom közös természete pedig világosan saját alapjára és feltételére, az embernek az őt végtelenül felülmúló Végtelen Valóságra való ráutaltságára mutat. Nem pusztán az a kultúrhistóriai tény igazolja ezt, hogy a dráma eredete az ember szakrális, mitológiai és rituális valóságában van, de az is, hogy minden valódi dráma - az életben és a színpadon is - ugyanoda, a 'borzasztó nagyszerűség' élményéhez vezet vissza. Látszólag esztétikai és morális álruhában, de Tischner gondolatmenetében egy perszonális és fenomenológiai teológia eszméi térnek vissza, amelynek szellemében bevezető megállapításunkat egy továbbival egészíthetjük ki: 'a vallás egy olyan dráma, amelyben az emberek Istennel, istenekkel kerülnek szembe', ez a 'szembekerülés' pedig életük egészét meghatározza. (Horváth Pál)˝ Forrás: MTA Filozófiai Nyitott Egyetem

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!