TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A föld rabjai

: A föld rabjai

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Politika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Politikai Gondolkodók

Terjedelem:

298 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

963281648x

tartalom:

"Amikor megszorítottam lázas, forró kezét, úgy éreztem, a szívét emésztő szenvedélyt tapintom. Ez a tűz mindenkire átterjedt" - írta Frantz Fanonról Simone de Beauvoir. Fanon, a martinique-i származású pszichiáter, az algériai függetlenségi mozgalom egykori harcosa negyedszázada halott. A szívét emésztő szenvedély azonban nem hunyt ki, átsüt ugyancsak negyedszázada megjelent legjelentősebb írásának, "A föld rabjai"-nak sorain. Részben ebben rejlik maradandó értékének, máig tartó hatásának titka. De nemcsak ebben. Híven írja le a kolonializmus és a neokolonializmus igazi tartalmát, pusztító hatását a gyarmatosított népek életére, kultúrájára és lelkivilágára. Megmutatja, hogy az elnyomás az elnyomók személyiségét is eltorzítja. Bőségesen elemzi a mindkét részről megnyilvánuló kegyetlen erőszakot, s bár értékítéletei vitathatók, mindenesetre arra figyelmeztetnek, hogy az erőszakot mindig csak a valóságos történelmi, társadalmi viszonyokkal összefüggésben lehet megérteni és megítélni. Fanon látja és előre jelzi a kivívott függetlenséggel járó várható politikai, gazdasági, kulturális nehézségek jó részét. Műve korkép és kórkép is; a látlelet pontos, az általa javasolt gyógymód kétes, helyenként naiv. Izzó pátosza, erőteljes, érzékletes stílusa már-már szépirodalmi rangra emeli könyvét. Az eszmei és személyes rokonszenven kívül nyilván ezért is vállalta el Jean-Paul Sartre, hogy előszót ír az első kiadáshoz; kötetünkben ezt is közöljük."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!