TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A rejtőzködő isten

: A rejtőzködő isten

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Vallás vegyes

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

767 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Lucien Goldmann, a kiváló francia irodalomkritikus és filozófiatörténész egyik legismertebb és leghatásosabb, ma már szinte klasszikusnak számító könyve. A szerző a janzenizmus történelmi leírását adja: arra válaszol, hogy miért született meg ez a mozgalom a XVII. században, milyen osztályerők, milyen társadalmi csoportok ideológiájaként jött létre. A janzenista mozgalom a franciaországi protestantizmus reakciós vonásainak ellenhatásaként keletkezett, és a XVII. század ideológiai válságát fejezte ki, ebből kereste a kivezető utat. Olyan jelentős gondolkodók és írók kapcsolódtak hozzá, mint Pascal és Racine. Goldmann páratlan mélységgel elemzi könyvében Pascal Gondolatok c. művét. Pascal szerint korának embere magára maradt, Isten elrejtőzött előle, de létezik ezért fogadást kell kötni rá. Goldmann felfogásában ez az Isten maga a közösség, vagy Marxszal szólva, a "közösségi társadalom". Ennek a problémának a kifejtésében mutatkozik meg leginkább a könyvet mindvégig jellemző goldmanni dialektikus világlátás. Pascalnál Isten létezik, de elrejtőzött, fogadni kell rá, hogy legyen; Goldmannál a haladás létezik, de tenni kell érte, hogy legyen. Pascalt, majd később Racine-t azért választja a szerző elemzése tárgyául, mert felismeri, hogy mindketten ki akartak törni a XVII. század ideológiai-tudati válságából, és a cselekvő ember mellett tettek hitet. Ezt a gondolatot még izgalmasabban és olvasmányosabban tárgyalja a Racine-ról szóló fejezet. Tragikus hősöket mutat be, akik hol elutasítják a világot, hogy változtatni igyekeznek rajta. Goldmann elemzéseiből egyértelműen kitűnik, hogy a tragédia csak akkor pusztító erejű, ha a történelem szembekerül a haladás érdekeivel, a tragikus sors azonban feloldódik, mihelyt a történelem visszatalál a progresszió útjára.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!