TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
A transzcendentális idealizmus rendszere

: A transzcendentális idealizmus rendszere

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Gondolkodók

Terjedelem:

420 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632812913

tartalom:

"A klasszikus német filozófia négyes csillagképéből hazánkban főleg Kant és Hegel ismert (az ő műveik vannak leginkább lefordítva magyarra), de még Fichte is sokkal népszerűbb, mint a most második művével "jelentkező" Schelling. Pedig - az újabb filozófiatörténeti kutatások ezt valószínűsítik - a klasszikus német filozófia megismerését érdemes éppen vele kezdeni, kivált A transzcendentális idealizmus rendszere című művével, mely ugyan a nagyon fiatal Schelling műve (huszonöt éves korában írta), de valamiképpen középhelyet foglal el az egész klasszikus német filozófia fejlődéstörténetében. A mű Schelling első önálló filozófiai korszakának főműve és egyúttal lezárója is. A Fichte szellemében munkálkodó filozófus először természetfilozófiai munkákban vázolta fel saját önálló felismeréseit. A transzcendentális idealizmus rendszerében e természetfilozófiai meglátások mellé (velük teljesen összhangban, azokat kiegészítve) feltárja, "a szubjektívből kiindulva" az abszolutat. (Természetfilozófia az objektívből indul ki, azt vizsgálja, hogyan tesz szert az objektív vele megegyező szubjektívre, a transzcendentális filozófia az ellenkező utat járja.) A mű felépítése tantételszerűen világos: három fő részében az elméleti, a gyakorlati és a teológikus filozófia fő kérdéseit veszi sorra. Az első rész ismeretelméleti problémákban kulminál, a második etikai és történetfilozófiai jellegű, a harmadik, a filozófia általános metaelméletét, organonját adja, Schelling felfogásához híven ez egyúttal művészetfilozófiát is jelent. Mint látható, ez a felosztás igen erős analógiákat mutat Kant kritikáinak hármasságával. (A tiszta ész kritikája ismeretelmélet, a A gyakorlati ész kritikája etika, Az ítélőerő kritikája esztétika, ill. teológia), ám legalább ennyi szál fűzi a művet a nála hat évvel később keletkezett Hegel-munkákhoz, A szellem fenomenológiájá-hoz. Schelling is a szellem "odüsszeiáját" írja le, történeti dialektikát ad, csakhogy sokkal erősebb érzékkel az egyedi, a személyes lét problémái iránt. A mű stílusa, gondolatmenete kristályosan tiszta, a nagy német filozófusok közül Schellingnek volt leginkább érzéke a művészi, szellemes megfogalmazáshoz, ám a könyv ennek ellenére is felette nehéz olvasmány. " Legeza Ilona

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!