TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Az égi és a földi szépről. Források a későantik és a középkori esztétika történetéhez

: Az égi és a földi szépről. Források a későantik és a középkori esztétika történetéhez

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Művelődéstörténet Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

518 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632818431

tartalom:

"Az esztéta és filozófus Redl Károly által válogatott és szerkesztett követ több mint ezer év esztétikai gondolkodásába nyújt betekintést: anyaga a második századtól a tizenharmadik század végéig terjedő időszakot öleli fel. Hogyan értelmezték a szépség fogalmát, a szép és a jó viszonyát, az isteni és az emberi alkotótevékenységet, a művészetek és a mesterségek szerepét az emberi életben az egyházatyák és a skolasztikus doktorok ezt mutatják be a szemelvények. Az olvasó nem töredezett, apróra szabdalt idézeteket kap, hanem összefüggő szövegeket vagy éppenséggel teljes értekezéseket, hogy minél pontosabban követhesse a gondolati összefüggések szálait. A kötet első darabjaként teljes terjedelmében olvasható Tertullianus híres irata, A látványosságokról. Részletesen megismerhetjük Szent Ágoston esztétikáját Az ókor végi és a koraközépkori "enciklopédisták" (Boethius, Cassiodorus, Isidorus) után az ún. "képromboló" mozgalommal kapcsolatos görög és latin források következnek (pl. bő részletek a Libri Caroliniből). A virágzó középkor esztétikáját egyebek között Salisbury-i János, Hugo de Sancto Victore és Richardus de Sancto Victore műveiből, a XIII. századot pedig Grosseteste, Albertus Magnus, Strassburgi Ulrich, Witelo, Aquinói Tamás és Bonaventura munkáiból vett szemelvények képviselik. Az ágazati esztétika példájaként s egyben a kötet záró szemelvényeként teljes terjedelmében szerepel Grocheo korszakos jelentőségű zenei értekezése, a De Musica. A kötet igazi újdonság, hiszen zömében eddig le nem fordított szövegeket tartalmaz. Redl Károly bevezető tanulmánya nem csak a szakembereket igazítja el ebben a kevesek által ismert gondolati világban."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!