TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Az emberiség göcsörtös fája. Fejezetek az eszmék történetéből

: Az emberiség göcsörtös fája. Fejezetek az eszmék történetéből

Kiadás:

Budapest, 1996

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

381 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9630758687

tartalom:

˝Megvalósítható-e az eszményi társadalom, amelyben minden pozitív eszme és cél együtt létezik - ez Isaiah Berlin esszéinek fő kérdése. Hogy ez a "végső megoldás" elérhetetlennek látszik, az a XX. század tapasztalatainak baljós fényében, mint írja, "közhely" csupán. Berlin ennek a "közhelynek" az eszmetörténeti mélységeibe hatol: az ókor nagy utópiáitól a gázkamrákban és gulágokban végződő modern kori utópikus eszmékig kíséri végig az emberiség nagy gondolkodóinak megannyi próbálkozását, hogy feltárják az "igazságot", a mindenkire és minden népre érvényes univerzális jót, amelyet az ember el is érhet, ha eltávolítja az akadályokat a hozzá vezető útról. Ez az oly sokáig szilárd, megingathatatlannak tűnő hit, az igazságok végső harmóniájának tana azonban a romantika korában megrendült, s Berlin ezt tekinti a legnagyobb jelentőségű, máig ható szemléletváltásnak az emberi eszmék történetében. Mindkét eszme - az univerzális igazságba vetett hit éppúgy, mint minden egyetemes érték elutasítása - szélsőséges formájában veszélyes lehet, hangsúlyozza Berlin, ezért ő egy kényes egyensúly híve..˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!