TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Balkáni történetek

: Balkáni történetek

Kiadás:

Budapest, 2004

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Politika Balkán

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

263 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963951201x

tartalom:

˝Ahogyan rendje van a házaknak, úgy van rendje a városoknak is. És van hátsó udvaruk. Ebbe a hátsó udvarba kerül mindaz, "ami közmegegyezés szerint nem elég tiszta és tisztességes. Ami nem fér bele az általános rendbe, és még inkább az, ami nem is akar abba beilleszkedni... Európában, szinte minden országban, vannak ilyen hátsó udvarok. Igaz, hogy ezeket jól elszigetelik egymástól. De Európának mint egésznek is van hátsó udvara. Ilyent fog össze a Balkán fogalma is." Mi (ki) minden(ki) van ezekben a hátsó udvarokban? És hova vezetett-vezet ez? Hogyan lett "hátsó udvar" a Balkánból? Mit jelent ez Európa, és mit a Balkán szempontjából? Hogyan vernek gyökeret - lélektani és racionális szempontból tekintve - az előítéletek általában, és egyes esetekben különösen? Milyen eszközeink vannak velük szemben? Hogyan járhatunk "a megértés útjain"? Nem úgy-e leginkább, hogy a lehető legtöbb ismeretet szerezve a fejünket használjuk, gondolkodunk? Erre ad eminens példát ragyogó esszéiben a szerző. Nem csupán azzal, hogy elemzi, méghozzá színes, élvezetes módon, egyes balkáni országok történeti-politikai-kulturális helyzetét, számtalan ismerettel és számtalan töprengésre méltó szemponttal gazdagítva az olvasót, hanem mindezzel arra ösztönöz, hogy kész ítéletek elfogadása helyett mi is magunk járjunk utána a dolgoknak, hogy valóban a megértés útjaira léphessünk. A balkáni népek történelmének, mai társadalmi és politikai helyzetének körültekintő vizsgálata azonban egyetlen esszében sem elvont tudományos síkon zajlik, hanem egy-egy kimagasló kulturális teljesítmény - film, regény, szociológiai munka - ragyogó és részletes elemzésével fonódik egybe. És ez nem illusztrálás, hanem igazi összefonódás; olyan magaslatra jutunk általa, ahonnan az egész zsidó-keresztény kultúrára és a huszadik század összes botrányára széles kilátás nyílik. Tordai Zádor a tőle megszokott élvezetes stílusban, kimerítő tárgyismerettel, tágas eszmetörténeti-történelmi összefüggések felvillantásával és a tárgya iránti elkötelezettséggel előítélet-mentes, nyitott és tárgyilagos együttgondolkodásra hívja meg olvasóit.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!