TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Beszélgetés a szüzességről és a házasélet tisztaságáról I. köt.

: Beszélgetés a szüzességről és a házasélet tisztaságáról I. köt.

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Olasz irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Ritkaságok

Terjedelem:

331 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Háromnapos lakoma folyik Mátyás király udvarában, amelynek résztvevői a királyi páron kívül a kor jeles humanistái, köztük a tudós Galeotto Marzio, Bánffy Miklós, az Aragóniai-ház tagjai - Beatrix testvérei -, államférfiak, hadvezérek, egyházi méltóságok. A lakomán egy téma körül zajlik a vita: melyik az előbbrevaló erény, a szüzesség avagy a házasélet tisztasága? A jellegzetesen humanista témafelvetés jellegzetes humanista módon kerül feldolgozásra: ékesszóló monológok hirdetik valamelyik álláspontot, szikrázó dialógusok csapnak össze olyan érvekkel, amelyek a reneszánsz humanista tudományosság egész fegyvertárát felvonultatják; egyaránt merítenek az ókori mítoszokból, történelemből és a görög-római irodalom nagyjanainak alkotásaiból, valamint a keresztény kultúrából, a bibliából és a keresztény teológiából. Nem véletlen sem a lakomázók témaválasztása, sem az a tény, hogy Bonfini ezzel a művével óhajtotta elnyerni a királyi pár rokonszenvét, hogy megtelepedhessék Mátyás udvarában. Miről is vitáznak hát voltaképpen? Beatrix királyné azt állítja, hogy semmi sem szentebb a szüzesség erényénél, ezért minden nőnek tartózkodnia kell a férfival való érintkezéstől. Mátyás szerint a házasélet tisztaságánál nincs nagyobb erény: a házasélet célja, hogy utódokat hozzon létre, és ezzel megteremtse az élet folytonosságát. Az igazság kiáltóan egyértelmű, annyira, hogy szinte érthetetlen, miért képvisel ilyen álláspontot az önmaga is házasságban élő Beatrix. A magyarázat abban rejlik, hogy a vita csak látszólag folyik ezen az elméleti szinten: mögötte véres dulakodás húzódik a királyi pár között. Beatrix ugyanis meddő volt, nem szült örököst Mátyásnak, uralomvágya viszont hatalmas: még Mátyás életében társuralkodó kívánt lenni, halála után pedig igényt tartott volna a trónra, ezzel az Aragóniai-ház kiterjesztette volna befolyását Magyarországra. Mátyás azonban Korvin Jánost ismerte el örököséül, biztosítani kívánván a dinasztikus folytonosságot. Az itáliai humanistáknak, Bonfininek nyilván nem volt ellenére Beatrix terve, így a mű végkicsengésében minta Beatrix álláspontja győzedelmeskednék... De a tudós Bonfini politikus is volt: pontosan tisztában volt nemcsak az erkölcsi igazsággal, hanem Mátyás jelentőségével, személyiségének európai méretű befolyásával is. Óvatosan kell hát lavíroznia a királyi fenségek között. A lavírozás érdekében vonultatja fel a reneszánsz csaknem enciklopédikus teljességű műveltségét hol az egyik, hol a másik álláspont érdekében, antik tekintélyekkel támasztja alá az érveket, s ha kell, még módosít is kicsit az ókori szövegeken. Modern értelemben vett manipulálás ez a tudósságában is élvezetes mű; élvezetessé teszi a szándékoknak rejtettből egyre nyilvánvalóbbá válása, az alakoknak a stilizált ideálportékból kibontakozó emberi arca, s főként Bonfini rendkívül finom iróniája, mellyel ezt az élethalálharcot leplezi és leleplezi.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!