TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Charles Fourier élete és eszméi

: Charles Fourier élete és eszméi

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1962

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

267 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

François Marie Charles Fourier (1772 -1837) francia filozófus, utópista szocialista. Fourier elképzelései inspirálták a dallasi kommunista közösség (La Reunion) megalapítását, csakúgy mint több más közösségét az Egyesült Államokban, Franciaországban, valamint Belgiumban, többek között a North American Phlanx nevezetűt, amely a New Jersey állambeli Red Bank-ban működött 1841 és 1856 között. A francia filozófus szerint a társadalom a Newton által vázolt mechanikai törvények szerint működik, de az emberi élet valódi célja az univerzális boldogsághoz való eljutás, vagyis a tökéletes harmónia. Fourier az emberiség történetét öt szakaszra bontotta. Ezek közül az első az őskommunista ösztönkorszak volt, amelyet a vadság korszaka követett. A harmadik korszak a patriarchátus és a kereskedelem fejlődésének időszaka volt, majd a barbárság következett. Az ötödik korszakot Fourier a civilizáció szakaszában jelölte meg. Az utópista gondolkodó legrészletesebben az ötödik korszakkal foglalkozott, társadalomkritikája itt vált a legélesebbé. Szerinte a civilizált világ időszaka degenerációt hoz, e világ bukása után egy magasabb rendű állapotnak, az általános harmónia korszakának kell elkövetkeznie. Elmélete alapján az ideális társadalomban is megmaradnának a társadalmi osztályok, a magántulajdon, de még az adófizetés kötelezettsége is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!