TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Dosztojevszkij világszemlélete

: Dosztojevszkij világszemlélete

Kiadás:

Budapest, 1993

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Irodalomtörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

327 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630755718

tartalom:

"Nyikolaj Alekszandrovics Bergyajev, a 'szabadság fanatikusa', 'a XX. század orosz Hegele', a keresztény perszonalizmus eszmeköréig jutva az ember egész XX. századi tragikus útját bevilágító vallásfilozófiájában olyan Isten-képet tár elénk, amely bizonyos szempontból talán eretnekségnek is tetszhet. A hivatalos orosz ortodoxia elleni lázadásért 1913-ban a Szent Szinódus vádat is emelt ellene, üldözték a cári Oroszország állami hatóságai is, s szintúgy a bolsevik kormányzat, amely 1922-ben kiutasította őt Szovjet-Oroszországból. A Dosztojevszkij világszemléleté-t 1921-ben, közvetlenül száműzetése előtt írta, s e művében megpróbálta 'intuitív módon újraalkotni a legnagyobb orosz metafizikus világszemléletét'. Dosztojevszkij művészetét Bergyajev olyan próféciának látta, amelyben a krisztusi szeretettől elfordult emberi önhittség jövendő tragédiái jelennek meg. Ezzel a hamis emberi önakarattal állítja szembe Dosztojevszkij - és Bergyajev - a keresztény szabadág útját, amely Isten 'partnereként' felruházza az embert az alkotás képességével. A szabadság ugyan az önhitt lázadás útjára, Isten megtagadásához vezetheti az embert, de Bergyajev hite szerint csakis a szabadság útján lehet visszatérni 'Krisztushoz - az ő szellemi hazájába'."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!