TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Egy némethoni mester. Heidegger és kora

: Egy némethoni mester. Heidegger és kora

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 2000

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Művelődéstörténet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Memoria Mundi

Terjedelem:

685 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630763338

tartalom:

˝Rüdiger Safranski filozófiai esszéjének alcíme eleve jelzi, hogy korántsem száraz filozófiai értekezéssel, hanem - miként a Schopenhauer-könyv esetében is - szépirodalmi jellegű kor- és életrajzzal van dolgunk. A szerző áttekinti benne Martin Heidegger gondolkodói útjának főbb állomásait, számba veszi azokat az adottságokat, amelyek nem jelentéktelen mértékben gyakoroltak hatást a sajátságosan heideggeri gondolatok megszületésére, így szellemi horizontként a katolikus szülői-családi hátteret, majd ismerteti a katolicizmussal történő szakítás dokumentumának tekinthető híres Krebs-levelet. Safranski szót ejt Husserl pszichologizmus-kritikájának lényegi vonásairól és az egykori mester gondolatainak heideggeri meghaladásáról. Kitűnő elemzés foglalkozik Szent Ágoston, valamint Soren Kierkegaard és Karl Barth teológiájának Heideggerre gyakorolt hatásával, a közte és Jaspers között kialakuló barátság jellegével, valamint a Bultmannhoz fűződő töretlen barátsággal. Safranski beszámol a Heideggert a marburgi időszak elejétől egész életén át mind érzelmileg, mind intellektuálisan meghatározó, Hannah Arendthez fűződő kapcsolatról is. Az író külön fejezetet szentel a korszakos mű, a Lét és idő ismertetésének, s ír a Heidegger és Cassirer közötti, nagy visszhangot kiváltó davosi disputáról. A könyv egyik nagy erénye, hogy tárgyilagos módon vet fel és próbál megválaszolni két "kényes" kérdést: ez Heideggernek a nácizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatos elméleti és gyakorlati viszonya. Safranski remek fenomenológiai elemzésekkel igyekszik érthetővé tenni olyan alapvető heideggeri fogalmakat, mint például az "ittlét", a "gond", a "kéznéllevőség", a "tulajdonképpeniség". Magukra a heideggeri szövegekre összpontosítva, azok igazságigényét meghallva-kibontva írta meg könyvét.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!