TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Előadások a filozófia történetéről. 1. kötet

: Előadások a filozófia történetéről. 1. kötet

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Filozófiai Írók Tára

Terjedelem:

348 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630514370

tartalom:

A filozófiatörténet-írásban korábban nem láttak egyebet, mint egymást megcáfoló rendszerek kaotikus halmazát. Hegel vezette be a filozófia történetének szemléletébe a fejlődés gondolatát, a történetiség elvét. Fő figyelmét az ókori görög és az újkori európai filozófiában a dialektika kialakulására fordította, ezzel értékes történeti anyagot tárt fel, de nagy segítséget adott fő művének, a Logikának megértéséhez is. Ezt előmozdította az a nézete is, hogy a történeti fejlődés menete és a rendszer logikai kifejtése nagyjából megfelel egymásnak. Idealizmusa és Európa-centrikussága megakadályozta abban, hogy a keleti filozófiákat tárgyilagosan ismertesse. Módszere és rendszere közt is feloldhatatlan ellentmondást konstruált: míg minden más filozófiát kora szellemi kifejeződésének, tehát történetinek tekintett, addig saját rendszerét abszolútnak tartotta. Ennek ellenére az ő filozófiatörténete tette meg az első lépéseket a filozófiatörténet tudománnyá változtatása felé.

A mű nem kézikönyv, hanem forrásmunka: Hegel hallgatói állították össze professzoruk előadásaiból, különböző években, így részletei egyenlőtlen értékűek és aránytalanul kidolgozottak. Az 1. kötet a hosszadalmas bevezetés és a kelet-kínai és hindu filozófiák rövid áttekintése után csak Thalés-től Anaxagorász-ig jut el. A 2. kötet a szofistákat, Szokratészt és a szokratikusokat, Plátont, Arisztotelészt és a kései, bomló görög filozófiákat tárgyalja (sztoikusok és Epikurosz, az új akadémia és a szkepticizmus). A 3. kötetbe zsúfolódik a görög filozófia befejezése (Philon, gnoszticizmus, alexandriai filozófia), továbbá az egész középkori arab és skolasztikus filozófia, végül még a Hegelt megelőző egész újkori is, Bacontól Schellingig).

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!