TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Etika

: Etika

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1952

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Filozófiai Írók Tára

Terjedelem:

400 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

„Az akkori filozófia legnagyobb becsületére válik, hogy nem zavartatta magát a természetre vonatkozó egykorú ismeretek korlátolt színvonalától, hanem — Spinozától a nagy francia materialistákig — kitartott amellett, hogy a világot önmagából magyarázza, a részletekben való igazolást pedig a jövő természettudományára bízta.” Így jelölte ki Spinoza filozófiatörténeti helyét Engels, s jellemzése azt is elárulta, hogy miért becsülte Marx, Engels és Lenin Spinozát, korlátai ellenére is, oly nagyra.
A filozófiai rendszerét életével példázó Spinoza mindig nyílt állásfoglalásra késztette az utókort. Goethe azt írta fő művéről: „Ha zavarodottság fog el, újraolvasom az Etikát.” A senkit nem kímélő, éles szemű és maró tollú Heine így ír e műről: „Ilyen gondolatok előtt megrendül a lélek, miként az élő nyugalmában mérhetetlen természet láttán.” Velük szemben Nietzsche „magányos betegnek” nevezte Spinozát, s racionalista Etikáját a „félénkség és gyengeség maskarájának” tartotta.
Ezek a lelkesen dicsérő és hevesen elítélő álláspontok Spinoza következetesen felépített filozófiájának erejét bizonyítják, annak a filozófiának az erejét, amely megszüntette az anyag és a szellem kettősségét, és kérlelhetetlen racionalizmusának korlátai ellenére az emberi értelem diadala volt a középkori vallásosság felett.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!