TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Gondolatok az erőszakról

: Gondolatok az erőszakról

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1994

Kiadó:

Századvég Kiadó

Kategóriák:

Filozófia Politika

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Századvég Könyvtár

Terjedelem:

333 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638384573

tartalom:

A szerző a marxizmus legfontosabb tanítását az osztályharcelméletben jelöli meg: a proletariátus önfelszabadítása és az állam lerombolása a legfontosabb cél. Sorel tanait a forradalmi szindikalizmus címszó alá szokás besorolni, ami azt jelenti, hogy tanítása szerint az általános sztrájk az az eszköz, amely a kapitalizmus bukását s a termelők köztársaságát segíti elő. Sorel tevékenysége egybeesik a szocialista mozgalmon belüli különböző irányzatok fellépésével. Tudjuk, hogy a századelő szocialista pártjai - pl. Franciaországban - a munkáltatók és a munkavállalók közötti békés megegyezést szorgalmazták, vagyis a reformokat hangsúlyozták. Sorel ellenkezőképpen gondolkodik: a konfliktusok erőszakkal történő végigharcolását hirdeti, s elutasítja a "felülről" megvalósuló szociálpolitikát. A szerző azonban nem az öncélú erőszak képviselője. Az erőszak csak fegyver az állam által képviselt, megtorló jellegű kényszerrel szemben. Az erőszak soreli formája a proletariátus általános sztrájkja, amely ellentétes a szocialisták által hirdetett politikai sztrájkkal. A politikai sztrájk ugyanis pusztán a hatalom megragadását tűzi ki célul, tehát az állam represszív jellegét ugyanúgy továbbörökíti, csak a hatalom képviselői változnak. Az állam által képviselt kényszer tehát a politikai sztrájk győzelme esetén tovább működik. Ezzel száll szembe Sorel, felmutatva, hogy a puszta uralomváltás milyen elfajulásokat eredményezhet (lásd jakobinus diktatúra). A Sorel által hirdetett általános sztrájk olyan spontán lázadás, amelyhez valamilyen mobilizáló erőre van szükség. Ezt a mobilizáló erőt nevezi el a szerző mítosznak.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

3 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!