TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Haeckel és Virchow. A materializmus és az idealizmus harca a biológiában és az orvostudományban

: Haeckel és Virchow. A materializmus és az idealizmus harca a biológiában és az orvostudományban

Kiadás:

Budapest, 1961

Kiadó:

Medicina Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Orvostudomány

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

272 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

˝A darwinizmus és antidarwinizmus, a materializmus és idealizmus között kibékíthetetlen ellentmondás feszül, ami mögött antagonisztikus osztályérdekek húzódnak meg. A proletariátus, melynek osztályérdeke egybeesik a történelem objektív dialektikájával, más-szóval az ember tudatától független szükségszerűen előrehaladó önfejlődésével, fenntartás nélkül védelmezi a valóság mozgástörvényeit feltáró tudományokat, és e törvények feltárásának elméleti-módszertani eszközét, a marxista filozófiát - a dialektikus materializmust. A hanyatló burzsoázia viszont, melynek érdekét a történelem objektív fejlődésének útja keresztezi, az idealizmus fegyveréhez nyúl, hogy megtévessze a dolgozó tömegeket, megszilárdítsa osztályuralmát, és késleltesse elkerülhetetlen bukását. A burzsoázia számára a klerikális reakció "tekintélyével" támogatott kendőzetlen tudományellenes. A nyíltan idealista áramlatok mellett, hathatós segítséget nyújt a marxista köntösbe rejtőző filozófiai revizionizmus és az "elfogulatlanság" álarcában tetszelgő természettudományos "harmadik utasság". Ebben a vonatkozásban is igen hasznos és tanulságos Ernst Haeckel és Rudolf Virchow életművének összehasonlító tanulmányozása. Nem kifejezetten természettudomány-történeti szempontból, hanem elsősorban azért, mert a virchowizmus ma is élő áramlat a biológiai és orvostudományokban, másrészt mivel az alapjában darwinista, illetve materialista haeckeli tudományos hagyaték koránt sincs kellő mértékben feldolgozva és kiaknázva az idealizmus és a tényleges fejlődést tagadó metafizika, valamint a vallásos világnézet és a "célokság" alapján álló teleológia elleni küzdelemben.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!