TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
József Attila esztétikai írásai és Gadamer hermeneutikája

: József Attila esztétikai írásai és Gadamer hermeneutikája

Kiadás:

Budapest, 2004

Kiadó:

Kalligram Könyv- és Lapkiadó Kft.

Kategóriák:

Filozófia Irodalomtörténet Magyar irodalom Esztétika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

213 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

8071495247

tartalom:

"... míg szemléletünk a maga valóságos lényegében ragadja meg a művészi tényt, addig a művészetről való fogalmaink zavarosak", olvasható József Attila esztétikai feljegyzéseiben, s Gadamer számára is "az esztétikai alapfogalmak alapvető revíziójára" van szükség. Gadamer szerint az esztétika nem szolgáltat igazságot a művészetnek, József Attila pedig hasonlóképpen fogalmaz, amikor azt írja: "[...] a művészet a tiszta esztétika illetékessége alá sem tartozik". József Attila esztétikai töredékeiben számos olyan gondolat található, mely a XX. századi hermeneutika gondolati beállítottságával rokon vonásokat mutat: az esztétika filozófiai alapjaival szembeni elégedetlenségét József Attila több helyen hermeneutikai megfontolások alapján juttatja érvényre. Irodalom és esztétika, irodalom és filozófia az európai kultúrában hosszú idő óta kapcsolatban áll egymással, s különösen érvényes ez a XX. században; amikor a hagyományos. műfajok határai számos ponton fölbomlanak és átrendeződnek. Ez a munka József Attilát próbálja hermeneutikai horizontban értelmézni, s egyúttal a hermeneutika beszélgetőpartnereként megszólaltatni.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!