TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Két párbeszéd

: Két párbeszéd

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

349 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Ez a különös férfi Nolában született, a nápolyi királyságban. Megelőzte Cardanót, Gassendit, Bacont, Leibnizet, Descartes-ot, Hobbest. Bármilyen legyen is az emberek ítélete filozófiájáról és szelleméről, nem lehet tőle megtagadni azt a dicsőséget, hogy elsőnek merte megtámadni az iskola bálványát, felszabadította magát Arisztotelész zsarnoksága alól, és példájával meg írásaival felbátorította az embereket, hogy a maguk módján gondolkozzanak. Bárcsak kevesebb képzelete és több józansága lett volna! Rendkívül zaklatott és sokrétű életet élt. Bejárta Angliát, Franciaországot és Németországot, visszatért Itáliába, ahol letartóztatták és az inkvizíció börtönébe vetették, ahonnan egyenesen máglyára lépett meghalni. Amit a halálos ítéletet kihirdető bíráinak válaszolt, bátorságról tanúskodik: Maiori forsan cum timore sentientiam in me dicetis, quam ego accipiam, vagyis: Amikor elítéltek, talán jobban féltek, mint én az ítéletet fogadva." Diderot jellemzi Brunót ily tömören az Enciklopédiában, abban a jelképessé vált műben, amelynek értékét és jelentőségét nem utolsósorban éppen az adja, hogy sokszor már hivatkozás nélkül és közvetve a természettudományos megalapozottságú, egységes, monista és végső soron materialista brunói filozófiára támaszkodott. Bruno filozófiája "a kopernikuszi forradalmat" teljesítette ki, s tette valóban forradalmi világképpé. E filozófia legmaradandóbb elemei természettudományos világképünk és materialista természetfilozófiánk alapjaihoz tartoznak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!