TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Kiáltás a válságból. Uj polgárság, uj theokrácia, harc a neobarbarizmus ellen

: Kiáltás a válságból. Uj polgárság, uj theokrácia, harc a neobarbarizmus ellen

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Nyugat (Irodalmi és Nyomdai Rt.)

Kategóriák:

Filozófia Politika Egyetemes történelem Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

167 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Előszavában azt az aggodalmát fejezi ki az író, hogy könyve, - különféle helyeken és időben előadott s lenyomtatott tanulmányainak gyüjteménye, - nem egységes, s hogy e munkák egymás mellé fűzése elkerülhetetlenné tesz bizonyos gondolati és kifejezésbeli ismétlődéseket. Ha forma szerint így is volna: érdemileg ez a vélt hátrány lényegtelen. Ebben a könyvben a gondolat egységes, s a forma nemcsak hogy magátólértetődővé teszi, hanem megköveteli az árnyalatok és hangsúlyok szerint való tagozódást; az ismétlődések pedig csak növelik a kiáltás erejét. Ezt a kiáltást pedig, s a hasonlókat, mániásan kellene ismételni mindaddig, amíg mindenki meghallja, akit illet. A könyv részei magukon viselik az alkalomszerűség friss lendületét; a tagozódása viszont céltudatosan átgondolt, megkomponált. A jelentőségével arányos három fejezet közül az első a válság keletkezését és történetét, mai állapotának jelenségtanát és rendszerét, s végül a gyógyító gondolatot adja; finom és éles elemzésekkel, tárgyilagos értelmezésekkel az elsőkben s megragadó erejű hittel az utóbbiban. - A kötet középső fejezete az író helyzetét vizsgálja a válságban, de kinő a mesterségi keretből s a hivatáson, az írón keresztül általában a szellemi embernek, a válság űzött vadjának helyzetét és sorsát ismeri fel. - A harmadik rész amerikai úti-tanulmány-sorozat, a műfajnak abból a csoportjából, amely egyforma erővel és hitelességgel írja le, amit lát és hámozza ki a látottakból mindazt, ami a dolgok mögött van. Amerika gazdasági, szellemi, politikai s társadalmi képében azonban az amerikai csupán földrajzi meghatározás: mert az író az odatúli válságban sem lát mást, mint a világválság részét s az úgynevezett amerikai arc mögött is megtalálja az emberi lelket. Földi szépirodalmi munkáiban sem téved a stílus-romantika csábító mezőire: természetes, hogy ezekben a tanulmányaiban a formameghatározta kötöttség fokozza stílusa tárgyilagosságát, előadási módjának ellenőrzött előkelőségét. A könyv hevülete belső hevület: mint ahogyan az orvos hűvös, tudományos kutatói magatartása mögül sem hiányozhat a megváltást áhítozó és megváltásra kész ember mély érzelmessége. Érdekes könyv? Az, és több annál: hiteles és elhitető. Az írói okosság s az emberi becsület szava." Körmendi Ferenc, Nyugat

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!