TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Kierkegaard és a német idealizmus

: Kierkegaard és a német idealizmus

Kiadás:

h. n., 1996

Kiadó:

Ictus Kiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

229 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638556277

tartalom:

˝Ha megfosztjátok a művészetet tárgyiasságától filozófiává lesz, ha a filozófiát tárgyiassággal ruházzátok fel művészetté válik. A kérdés: hol van hát az, a határ, ahol az egyik a másiktól különbözik, és hol van az a pont, ahol a kettő közös. Hiszen ezt tudni lényeges, ahogy azt a fentebb szabadon idézett schellingi gondolat is sugallja. A XIX. században valami megváltozott: mind a művészetben, mind a filozófiában - ezt már Schelling is érezte, de Kierkegaard és Nietzsche talán tudta. A filozófia nyelvén való megszólalás már nem lehetett ugyanaz, mim korábban, és a megvalósuló sem lehetett immár az absztrakció homunkulusza, hanem sokkal inkább a személyesesség konkrét embere. A filozófia valahogy úgy akart létrehozó, poétikus (a szó eredeti értelmében is) lenni, ahogy a művészet, s vice versa: a művészetet sem hagyta hidegen az, ami a gondolat olvasztótégelyéből kikerült. Valami történhetett, mert ki az, akit nem nyűgözne le például a romantika korszaka, vagy az, ami a XX. század első harmadában történt, s ami a múlt századra vezethető vissza. Mert azt senki sem tagadja, hogy e kettő a legteljesebb mértékben összefügg. Hasonlíthatatlan műalkotások, óriási teljesítmények a művészetek minden ágában. Ezért ez a könyv Kierkegaard és a német ideálizmus kapcsolatáról, Schelling mellett ugyanúgy fontosnak tartja Hölderlin vagy Novalis (őket Schelling személyesen is ismerte), valamint Rilke (rá pedig éppen Kierkegaard volt nagy hatással) költészetével való foglalkozást, mint a kor hagy filozófusainak (legyen az akár Jacobi vagy Hegel) ebből a szempontból történő értelmezését. S ha ebben a sorban egy Nietzsche, aki ugyanúgy az irodalom óriása, mint a filozófiáé, a filozófia és művészetek közti kapcsolódást triviálisan mutatja, akkor nekünk arra kell felhívnunk a figyelmet, ami az eredet váltást, vagy ha úgy tetszik: a fordulatot jelenti; amikortól kezdve immár valóban nem az volt lényeges, ami szétválaszt, hanem az, ami összeköt. Ezt nevezem én a filozófia poézisének.˝ (Gyenge Zoltán)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!