TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Költészet és gondolkodás

: Költészet és gondolkodás

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

275 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638581786

tartalom:

˝Ha arra a kérdésre akar valaki válaszolni, szükséges-e a filozófia, először világossá kell tennie, mit ért azon, hogy, filozófia. A filozófia egy szempontból hasonlít a szerelemhez, más szempontból hasonlít a zenéhez. Szükséges-e vagy sem a szerelem vagy a zene? Ha a szerelmen szeretkezést értek, akkor persze szükséges, mert enélkül nem szaporodik az emberiség. Ha azonban szerelmen a romantikus szerelmet, az amour-passiont érteni, akkor nem szükséges a szerelem, sokan megvannak nélküle, s könnyen el lehet képzelni egy világot, melyben az emberek elégedettek, holott ezt az érzést nem ismerik. A kifinomult érzelmi kapcsolat, mint amilyen a szerelem vagy a barátság, tehát nem szükséges, hanem luxus. Nem az élethez tarozik, hanem ahhoz a fajta élethez, amit Arisztotelész jó életnek nevezett, a tartalmas, gazdag élethez. Ugyanez a helyzet a filozófiával. - indítja bevezető esszéjét Heller Ágnes. A nemzetközi hírű filozófusnő e kötetben a filozófia és irodalom, filozófia és kultúra közös elemzi, s szokásához híven etikai szempontokat is fölvet. Berzsenyi, Moliere, Lukács György drámaelmélete, Hannah Arendt, Kundera és Leibniz transzcendens levelezése, az amerikai bírósági eljárás mint dráma, az ember tisztessége, Heidegger költészeti analízisei, Maimonidész és a középkori filozófia, a holocaust története mint regőskrónika... mind alkalmat ad Heller Ágnesnek, hogy a gondolkodás és költészet posztmodern fragmentumait megpróbálja összeilleszteni.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!