TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Summa technologiae. Tudomány, civilizáció, jövő

: Summa technologiae. Tudomány, civilizáció, jövő

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1972

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Fantasztikus irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Univerzum Könyvtár

Terjedelem:

367 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Jól ismerik és szeretik is Lemet, a kiváló lengyel sci-fi írót hazánkban is. E művében egy új Lemmel ismerkednek meg, Lemmel, a gondolkodóval, aki az emberiség jövőjét igyekszik felmérni. Kétszeresen is kellemes csalódás éri ezt a művet olvasva Lem kedvelőit. A Summa technologiae nem tudományos-fantasztikus regény, de rendkívül izgalmas, fordulatos olvasmány. Mélyre szántó, Lem minden regényírói erényét megőrző tanulmány, hatalmas lélegzetű jövőt felvázoló körkép tárul fel olvasóink előtt a kötet lapjain. A második kellemes csalódást az okozza, hogy a technológia lemi értelmezése merőben más, sokkal-sokkal szélesebb fogalom, mint ahogy általában értelmezzük a technológiát. Aki technológiai eljárások gyűjteményét keresné benne, keservesen csalódik, hiszen ez a munka nem amolyan futurológiai technikatörténet, hanem a legkorszerűbb tudományos szinten megírt, és a legmodernebb tudományokra támaszkodó jövőkutatás, amely az emberi lehetőségeket és azok határait kutatja, arra az alapgondolatra támaszkodva, hogy az ember képes "utolérni" és el is hagyni a természetet. A Summa technológiaét hatalmas körképnek tekinthetjük, amelyen az emberi, és nem is cask az emberi civilizációk óriási időket átívelő lehetséges fejlődésének képe rajzolódik ki előttünk. Lem elemzéseivel olyan messzire tör előre térben is időben, olyan területekre hatolva, amelyek gyakorlatilag nem annyira a tudós-szakember, hanem inkább azoknak a filozófusoknak a területe, akik a tudomány és technika jelenlegi fejlődése alapján a fejlődési tendenciákra figyelve a civilizáció (pontosabban a civilizációk) jövőjét igyekeznek megjósolni. Lem munkáját különösen értékessé teszi, hogy a lehetőségek vizsgálataiban a jelen tudományának alapján áll, ezekre támaszkodva igyekszik felderíteni a határokat, vagyis a lehetséges és lehetetlen birodalmait. Lem optimista, hisz az ember teremtőerejében. S éppen optimizmusa készteti arra, hogy a nehézségekre figyelmeztessen, s óvjon attól, hogy a technika és technológia nyújtotta könnyítésekért cserében engedjük devalválódni azokat a tulajdonságokat, amelyek az embert emberré, a társadalmat társadalommá teszik. Mindazoknak ajánljuk Lem írását, akiket érdekel az emberiség jövője, akik szeretnek gondolkozni, vitatkozni.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!