TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Filozófia kategória termékei
Válogatott tanulmányok

: Válogatott tanulmányok

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1968

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Filozófia Fizika Relativitáselmélet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Válogatott tanulmányok

Terjedelem:

434 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Broglie, Louis-Victor (Pierre-Raymond), VII. herceg (1892 - 1987) francia fizikus; főként kvantumelméleti munkáiról és az elektronok hullámtermészetének felfedezéséről ismert. 1929-ben fizikai Nobel-díjjal tüntették ki. E könyv szerzője az a fizikus, aki elsőként vetette fel a gondolatot: a korpuszkuláris anyagnak ugyanolyan kettősséget kell tulajdonítanunk, mint a fénynek: egyfelől részecske-jelleget, másfelől azonban hullámtermészetet. Ezt a maga idején elképesztő gondolatot a kísérleti fizika hamarosan igazolta, s a fizikust, aki elsőként fogalmazta meg, nagy horderejű felismeréséért a világ 1929-ben Nobel-díjjal jutalmazta. De Broglie tanulmánykötete a nagy felismeréshez vezető út bemutatása mellett további ablakokat nyit a modern fizika és egyben egy nagy fizikus műhelyébe. A szerző ugyanis a húszas években, a "nagy gondolat" közreadása idején megkísérelte az új fizika egy, a "klasszikus"-sal valamiképpen összeférhető értelmezésének kidolgozását. A szaktudomány fejlődése azonban más irányban haladt tovább: a húszas évek végére a kvantummechanika "koppenhágai értelmezés"-nek nevezett, tisztán valószínűségi alapon álló interpretációja aratott győzelmet, mégpedig úgy tűnt, véglegesen és végérvényesen. De Broglie meghajolt az elgondolásai ellen felhozott érvek előtt, magáévá tette a valószínűségi értelmezésén dolgozott s ezt tanította közel három évtizeden át. Az ötvenes évek elején azonban váratlan, s mondhatjuk: drámai fordulat következett, de Broglie visszatért legelső, azóta már csupán történeti érdekességűnek tekintett gondolataihoz... Ennek az útnak a fordulatait, szaktudományi és filozófiai problémák csúcsait ostromló erőfeszítéseit mutatják be a következő tanulmányok. Kötetünket - hasonló jellegű kiadványaink hagyományainak megfelelően - olyan cikkek zárják, amelyekből a nem szorosan vett tudományos kérdéseken töprengő humanista gondolkodó de Broglie arcélének egy-egy vonása is kirajzolódik az olvasó előtt. Lous de Broglie válogatott tanulmányainak gyűjteménye kivételes intellektuális élménnyel gazdagít: a szerző nem csupán nagy fizikus, de egyben nagy egyéniség is, s a francia szellem legjobb hagyományainak örököseként a tiszta és világos fogalmazás mestere, akinek írásai gondolati gazdagságuk mellett intellektuális fényükkel, kristálytiszta logikájukkal és remek stílussukkal ejtik rabul az olvasót.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!