MŰVÉSZET / Fotózás, fotóalbum kategória termékei
Negyvennyolcas honvédportrék

: Negyvennyolcas honvédportrék

Kiadás:

Budapest, 1992

Kiadó:

Zrínyi Kiadó

Kategóriák:

Fotózás, fotóalbum Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

175 p., ill.

Kötésmód:

nyl

tartalom:

Idős férfiak tekintenek ránk e kötet lapjairól. Százötvennégyen a jobbágyfelszabadítás és Magyarország önrendelkezése biztosításáért 1848-49-ben fegyvert fogó, és 1903-ban még életben volt hódmezővásárhelyi férfiak sorából. Lélektanilag is igazolt felismerés, hogy az elmúlás bizonyosságát a folytatás reménye teszi leginkább elviselhetővé, amihez az ősi civilizációk kialakulása óta fokozódó erővel társul a személyiség megörökítésének és felidézhetőségének vágya. Az ősök neveinek fenntartása szájhagyomány útján, felvésése sziklafalra, fejfákra, sírkövekre, feljegyzése papiruszra és pergamenre, kódexek és nyomtatványok lapjaira éppúgy azt szolgálta, mint képmásuk megörökítése érmeken, szobrok, rajzok, festmények alakjában. A képmás azonban - még a szövegeknél is inkább - csak a mindenkori vezető személyiségek, a kivételes szerephez jutottak megörökítését szolgálta, másokat szinte csak véletlenszerűen. A fényképezés fordulatot hozott e tekintetben. Ahhoz azonban, hogy ez a fordulat ne korlátozódjék a magánszférára, hanem a kollektív emlékezés és emlékeztetés eszközévé is váljék, szemléleti változásokra volt szükség. Az akadályok ellenére teret hódító demokratizmus, a nemzet egészét megbecsülő polgárosodott hazafiság engedte a kiemelkedő személyiségek mellett látni és láttatni a történelmi múlt közembereit, ez tette lehetővé, hogy a történelem alakításában oly fontos szerephez jutó "néptömegek" ne egyábrázatúak, hanem sokarcúak legyenek.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!