SZÉPIRODALOM / Francia irodalom kategória termékei
Slemil Péter csodálatos története

: Slemil Péter csodálatos története

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1941

Kiadó:

Officina

Kategóriák:

Francia irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Officina Könyvtár

Terjedelem:

62 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Louis Charles Adelaide de Chamisso - régi francia főnemesi család sarja - 1781-ben született a champagne-i Boncourt-kastélyban, Adelbert von Chamisso, az ünnepelt költő s a német nemzeti szellem egyik messzehangzó szavú ébresztője, 1838-ban halt meg Berlinben, ahol mellesleg a királyi botanikai intézet igazgatója volt. Azt az életet, mely e két évszám közt ível, nem is annyira külső események teszik igazán érdekessé, mint az a példa nélkül való belső folyamat, mely a francia fiúcskából, (aki csak 12 éves korában kerül Németországba s aki később sem, sohasem sajátítja el tökéletesen az eleven német beszéd folyékonyságát), lélekben olyan igazi német költőt formált, akiéhez hasonló hatással kortársai közül - talán az egy Freiligrathot kivéve - senki sem szólaltatta meg a feltörő romantikus-hazafias irányzatot. Pedig élete külső fordulatokban sem volt éppen eseménytelen, hiszen ez a francia forradalom kora, Napoleon kora, - s tudjuk jól, hogy a nagy politikai forrongások mélyen belényúlnak mindenki sorsába, aki eléggé óvatlan, hogy "történelmi időkben" szülessék. A forradalom első szelei elűzik a Chamisso-családot az ősi birtokról. Emigrálnak és néhány évi bolyongás után - Belgium, Hollandia s egy-két kisebb német állam a közbeeső stáció - végre Poroszországban telepednek le. Adelaide - vagy ekkor már talán inkább Adelbert - 15 éves korában bekerül a porosz királyi udvarba: a királyné apródja lesz. Két évvel később katonai pályára lép, s amikor szülei 1801-ben, Napoleon engedélyével, visszatérnek Franciaországba, ő nem tart velük. Azt már érzi, hogy régi hazájától elszakadt, - de vajon gyökeret vert-e már az újban? Ekkorra esnek első irodalmi próbálkozásai, s eleinte bizony még francia versek csendülnek meg lelkében, melyeket csak azután fordít át német szóra."

leírás:

A gerinc kissé meglazult.

Állapot:

közepes

Ár:

900 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!