GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
A gyártmányok versenyképességének fokozása értékelemzéssel

: A gyártmányok versenyképességének fokozása értékelemzéssel

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Közgazdaság

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Szervezettség és hatékonyság

Terjedelem:

231 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632209613

tartalom:

"A VI. ötéves tervidőszakban alapvető célunk a gazdasági élet egyensúlyának fokozatos megteremtése. Ennek egyik legfőbb eszköze a termelés hatékonyságának növelése, s ezen belül termékeink versenyképességének javítása. Ismeretesek azok a párt- és kormányhatározatok, amelyek az elmúlt években felhívták a figyelmet a hatékonyságjavítás terén jelentkező feladatokra. Ezek mind teljesebb valóra váltása érdekében meg kell találnunk azokat a korszerű módszereket, amelyek a konkrét esetekben hozzásegíthetnek bennünket ennek a gyakran igen bonyolult feladatnak a sikeres végrehajtásához. Gazdasági növekedésünk egyik fő tartaléka napjainkban a népgazdasági erőforrásaival való takarékos gazdálkodás. Az energiahordozók, nyers- és alapanyagok emelkedő világpiaci ártrendjei, további élőmunka-felhasználási korlátaink nyilvánvalóvá teszik, hogy gazdasági, társadalmi célkitűzéseink realizálásához az eddigieknél erőteljesebben kell növelnünk a társadalmi termelés hatékonyságát. Ezt a követelményt többek között a termékszerkezet további korszerűsítésével; a tudományos-technikai forradalom vívmányainak következetesebb és gyorsabb felhasználásával; gazdaságosan alkalmazható új technológiák meghonosításával; a fajlagos anyag- és energiafelhasználás csökkentésével; egyes termelőkapacitások magasabb szintű kihasználásával; a beruházások helyes megválasztásával, illetve kialakításával; a szervezetek működésének racionalizálásával és általában véve a termékek minőségének javításával, illetve önköltségük csökkentésével tudjuk kielégíteni. A termelési folyamat bármelyik területén is érünk el kisebb-nagyobb eredményt, ez közvetlenül vagy közvetve a termékek versenyképességének fokozását szolgálja. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy rendszerint csak akkor realizálódhatnak erőfeszítéseink, ha az előállított termelési produktumok a korábbinál hatékonyabb módon elégítik ki a felhasználók szükségleteit. A felsorolt hatékonyságnövelési lehetőségek kiaknázásának egyik, sok esetben magas színvonalon megvalósítható és széles körben alkalmazható módszere az értékelemzés. Ennek a gazdasági hatékonyságot javító eljárásnak, szemléletnek világszerte észlelt térhódítása felhívja a figyelmet arra, hogy hazánkban is határozottabban segítsük elő alkalmazásbavételét. Természetesen az értékelemzés sem varázsszer, amellyel egycsapásra előbbre léphetünk a vázolt problémák megoldásában. Ez az eljárás csak módszertani segítséget ad az aprólékos elemző munkához. Az alkalmazás eredményessége végül is ennek a munkának a szakszerűségétől és ötletgazdagságától függ. Az értékelemzés fokozott hazai alkalmazását tehát az teszi aktuálissá, hogy ez az eljárás egyes gazdaságpolitikai céljaink realizálásának hasznos szemléleti és eljárásbeli eszközévé válhat."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!