GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
A hiány

: A hiány

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Gazdaságtörténet Közgazdaság Kereskedelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

657 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632208951

tartalom:

"A könyv címe ismert jelenségcsoportra utal. Valamennyien találkozunk vele mint fogyasztók: ismételten "hiánycikkek" zavarják az ellátást, sokan várnak arra, hogy telefont kapjanak, új autóhoz jussanak stb. A lakáshiány egyike legnyomasztóbb társadalmi gondjainknak. Emellett termelőként is minduntalan hiányokat tapasztalunk. Nem ritka a fennakadás az anyagok, félkész termékek, alkatrészek utánpótlásában. Éles formában jelentkezik az építőipari és szerelési kapacitás hiánya a beruházások megvalósítása során. Mindinkább a termelés növekedésének fékezőjévé válik a munkaerőhiány. Sok gyakorlati szakember és elméleti közgazdász úgy véli: itt sokféle különálló jelenségről van szó; noha a tünetek hasonlítanak, a kiváltó ok mindegyik esetben más és más. Ezzel szemben a könyvben kifejtett gondolatmenet szerint valamennyi felsorolt jelenség egy tőről fakad, s végső soron közös fő okokra vezethető vissza. Azt helyezi előtérbe, ami a sokféle hiányjelenségben, s azok magyarázatában közös. Meghatározott társadalmi feltételek, a gazdasági mechanizmus bizonyos tulajdonságai állandóan újjászülik a hiányt. A szerző igyekszik a köznapi tapasztalatból kiindulni: azokból a megfigyelésekből, amelyeket a vállalati anyagbeszerző, a beruházási hitelt, támogatást igénylő vállalati vezető, vagy a vásárlási körútra induló háziasszony tehet. Az elemzés közvetlen elemzés szintjéről próbál eljutni a szélesebb, általánosabb elméleti megállapítások szintjéig. Néhány példa a szerző által vizsgált jelenségekre, viselkedési szabályosságokra: a vállalat anyagfelhalmozási és munkaerő-tartalékolási tendenciája; a kényszerhelyettesítés, kényszerköltés és kényszermegtakarítás különböző formái; a "beruházási éhség" és a vállalatok, közületek expanziós törekvése; a vállalati költségvetési korlát "puhasága" és "keménysége"; az alkalmazkodás súrlódásainak különböző típusai; a vállalat érzékenysége vagy érzéketlensége az árak iránt; ár- és bérfelhajtási tendenciák; a munkaerőhiány és -felesleg együttes jelentkezése: a pénz passzivitása és így tovább."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!