GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Analitikus szemléletmódok a modern társadalomtudományban

: Analitikus szemléletmódok a modern társadalomtudományban

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

199 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Kötetünk tanulmányai betekintést nyújtanak a modern társadalomtudomány, azon belül elsősorban a gazdaságszociológia és a politikai gazdaságtan analitikus irányzataiba. Az 1950-es évektől napjainkig tartó időszakból azokat az irányzatokat kívánjuk bemutatni, amelyek magukon viselik az analitikus szemléletmód jegyeit, vagyis a fogalmi tisztaságot, a módszerességet, a modellépítést, a logikai kifejtés módot. Könyvünkben négy ilyen átfogó szemléletmódot különböztetünk meg egymástól: az ökonómiai, az új politikai-gazdaságtani, az un. gazdaságszociológiai és a strukturális szemléletmódot. Ezekhez ráadásul meg tudunk feleltetni néhány konkrét metodológiai és metodikai irányzatot: a racionális döntések elméletét, a közösségi döntések elméletét és az analitikus marxizmust, a beágyazottság és társadalmi tőke koncepcióját, valamint a társadalmi kapcsolatháló-elemzést. Mindezek alapján világosan látható, hogy az analitikus társadalomtudományi szemléletmódok nyitottak az empirikus társadalomkutatás irányában: egyrészt operacionalizálható fogalmakat és tapasztalatilag ellenőrizhető hipotéziseket (előrejelzéseket) kínálnak, másrészt konkrét vizsgálati módszerekkel kapcsolódnak össze. Szántó Zoltán közgazdász-szociológus, kandidátus, habilitált doktor. Kutatási területe a társadalomelmélet és gazdaságszociológia. Jelenleg a Budapesti Corvinul Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének igazgatója. Rendszeres vendégelőadó a nürnbergi és a trentói egyetemen."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!