GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Előrejelzés, megbízhatóság, valóság

Előrejelzés, megbízhatóság, valóság

Szerző:

Kiadás:

Budapest, 1982

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Statisztika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

215 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632211499

tartalom:

"Vajon megbízhatóak-e az előrejelzések, s ha igen, milyen mértékben? Elősegítették-e, illetve elősegítik-e a fejlődést eredményező döntések megalapozását? Ilyen és hasonló kérdések jelzik a jövőkutatásban az előrejelzések valóságtartalmának a megismerésére irányuló igényt. A megbízhatóság értelmezése és vizsgálata azonban nem könnyű feladat, s különösen nem egy olyan fiatal tudományágban, mint a jövőkutatás, ahol a megbízhatóság problémaköréhez közelítő szakember szinte csak "fehér foltokkal" találkozik. Az olvasók körében már nem ismeretlen szerzőhármast tehát elsősorban azért illeti elismerés, mert könyvük jövőkutatás hazai és nemzetközi szakirodalmában az első kísérlet a megbízhatóság elméleti és módszertani kérdéseinek a vizsgálatára, s annak bizonyítására, hogy az ilyen irányú vizsgálatoknak minden tudományos igényű jövőkutatási munka szerves részévé kell válniuk, mert az előrejelzések csak így szolgálhatják hatékonyan a fejlődést előmozdító döntéseket. A mű első részében a megbízhatóság különböző szaktudományi értelmezéseinek kritikai áttekintését találjuk, ami hasznos ismereteket nyújt a jövőkutatási megbízhatóság-fogalom komplex - mennyiségi és minőségi ismérveket egyaránt magában foglaló - tartalmának a megfogalmazásához. A megbízhatóság értelmezésekor a szerzők azt hangsúlyozzák, hogy az előrejelzéseket a döntésekhez kell kapcsolni, a fogalom tehát nem szűkíthető le az előrejelzés és a valóság mechanikus egybevetésére. A második részben az előrejelzések megbízhatósági elemzésének gyakorlati szempontjaival, módszertani kérdéseivel ismerkedhetnek meg az olvasók. Külön ki kell emelni, hogy a szerzők a matematikai-statisztikai módszerek mellett eredményesen alkalmazzák a szakértői-intuitív módszereket is. Több eljárás gyakorlati felhasználását is bemutatják: a világmodellektől a termékszintű előrejelzésekig egy sor különböző tárgykörű és időtartamú konkrét előrejelzést vizsgálnak. Az ebből adódó következtetések az újabb előrejelzések kidolgozásában is jól hasznosíthatók, így a könyv az elméleti kutatásokat és a gyakorlati előrejelzési tevékenységet egyaránt eredményesen segítheti. "

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!