GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód. A hátrányos megkülönböztetés felismerése és kezelése a helyi közigazgatásban

Esélyegyenlőség, egyenlő bánásmód. A hátrányos megkülönböztetés felismerése és kezelése a helyi közigazgatásban

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2008

Kiadó:

KSZK Rop

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Politika Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Közigazgatási olvasmányok

Terjedelem:

309 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9789638761194

tartalom:

"A tanulmánykötet alapjául szolgáló, 2006 februárjában kezdődő empirikus felmérés, digitális körvélemény-kutatás, honlap-teszt és a jogi környezetre vonatkozó "desk research" elemzés a hátrányos megkülönböztetés felismerését és kezelését vizsgálta a helyi közigazgatásban. A kutatási eredmények összegzésével segíteni kívánjuk az önkormányzatok igazgatási munkáját, normakövető intézkedési gyakorlatát és szolgáltatási kultúráját. A vizsgálatok igazolták, hogy az európai és a hazai jogszabályok, rendeletek elegendőek lennének a fogyatékossággal élők ás a roma kisebbség közigazgatási szükségleteinek normakövető kielégítésére, azonban a helyi önkormányzatok tárgyi feltételei és az alkalmazottak e tárgykörre vonatkozó ismeretei nem biztosítják az esélyegyenlőséget. Az ügyintézés alkalmával csak részben érvényesül az egyenlő bánásmód elve. Az elektronikus ügyintézés sem képes érdemben javítani a fennálló állapotokon, egyrészt azért mert az érintettek nem rendelkeznek a szükséges eszközökkel és ismeretekkel, másrészt pedig a közigazgatásban dolgozók körében sem általánosa digitális íráskészség. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a kutatás alanyait jelentő hátrányos helyzetű társadalmi csoportok korlátorva vannak alkotmányos jogaik gyakorlásában. A "rámpa-ügy" részben megoldja a mozgáskorlátozottak problémáját, de a látás- és hallássérült embereknek is joguk van a biztonságos és segítő nélkül is hozzáférhető környezethez, és a romák helyzetét sem lehet csak szociális kérdésként kezelni. Mindenekelőtt "kommunikációs akadálymentesítésre" és szemléletváltásra lenne szükség. Nem a kimenő információk mennyiségét, hanem a minőségét kell javítani, a hangsúlyt az információ gyűjtésére és feldolgozására kell helyezni, mert csak ennek alapján lehet érdemi párbeszédet folytatni az érintettekkel és a helyi közösségekkel."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

1 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!