GAZDASÁG / Gazdaság vegyes kategória termékei
Pénz és gazdasági növekedés

: Pénz és gazdasági növekedés

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaság vegyes Közgazdaság

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

361 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632215095

tartalom:

A közgazdasági Nobel-díj 1981. évi kitüntetettje, James Tobin, a mai keynesizmus vezető alakja. A Svéd Királyi Akadémia méltatása szerint napjaink közgazdászai közül kevesen találtak oly sok követőre, mint ő, aki annak a közgazdászgenerációnak a tagja, amely a Nagy Válság idején nőtt fel, és a keynesi forradalom születésekor sajátította el az ökonómia alapjait. Tobin közgazdasági gondolkodásának több alapvonása valóban keynesizmus, elméleti rendszere mégis inkább a második világháború után kialakult neoklasszikus szintézisbe illeszthető, amely a keynesi modellt csupán a neoklasszikus egyensúlyelmélet egy részletének tekinti. A válogatás mindenekelőtt Tobin munkásságának egyik fő törekvését - nevezetesen a pénzelmélet és a növekedéselmélet szerves összekapcsolását - igyekszik bemutatni. Ezzel ugyanis nemcsak a polgári közgazdaságtan maradt adósunk egészen az 1930-as évekig, s részben még napjainkig is. A hazai közgazdasági irodalomban sem igen találni olyan munkát, amely a pénzelmélet és a növekedéselmélet "összeépítését" tekintené feladatának. A kötet tehát egyben hiánypótló mű is. A benne szereplő tanulmányok két fő gondolatmenetet követnek: egyik része a pénz gazdasági szerepével, másik része Tobin gazdaságpolitikai nézeteivel foglalkozik. Részletesen tárgyalja a szerző finanszírozási elméletét, amelyben alapvető szerepet kapnak a vállalatok és a háztartások várakozásai. A szerző fontosnak tartja, hogy a gazdaságpolitika expanzív eszközökkel erősítse a jó konjunktúrába vetett bizalmat még akkor is, ha ez bizonyos mértékű inflációt okoz. Külön ki kell emelni, hogy Tobin a rövid és a hosszú távú növekedési elméletbe egyaránt integrálta a monetáris szférát. Konjunktúravizsgálatai és az elmúlt évek stabilizációinak az elemzései olyan tételekben kristályosodtak ki, amelyek a hitelpolitika, az állami költségvetési deficit és a konjunktúrapolitika további vizsgálatában és a gyakorlati gazdaságpolitikában egyaránt nélkülözhetetlenek. A kötet az ilyen témájú írásokból is tartalmaz néhányat. Ezekből elsősorban a szerző gazdaságpolitikai nézeteit ismerheti meg az olvasó; így állásfoglalását korunk "kegyetlen dilemmájában", az infláció és a munkanélküliség közti választási kényszerben vagy a mai monetarista ellenforradalom kérdéseiben.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

4 500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!