GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
A gazdasági fejlődés elmélete. Vizsgálódás a vállalkozói profitról, a tőkéről, a hitelről, a kamatról és a konjunktúraciklusról

: A gazdasági fejlődés elmélete. Vizsgálódás a vállalkozói profitról, a tőkéről, a hitelről, a kamatról és a konjunktúraciklusról

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Közgazdaság

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

319 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632208676

tartalom:

"A stacioner gazdaság, a fiktív egyensúlyi állapot leírása a gondolati kiindulópont ahhoz a kérdés-feltevéshez, hogy mi az a gazdaságon belüli erő, amely a rendszert fejlődésre készteti, továbbá hogyan megy végbe ez a fejlődés. A válasz Schumpeter gondolatvilágának kulcsszavai - az innováció és a vállalkozó - adják meg. Elméletében a gazdasági fejlődés alapja az új kombinációk (új javak, új termelési és kereskedelmi eljárások, új piacok, új beszerzési források, stb.) megvalósítása, a gazdaság új utakra terelése pedig a vállalkozók funkciója. Igaz, a gazdasági fejlődés elméletének kidolgozása a polgári közgazdaságtanban később más úton indult el. A csupán a makroökonómiai összefüggéseket vizsgáló és néhány mennyiségi változás leírására törekvő növekedési modellek rövid életű virágkora azonban bebizonyította, hogy szükség van az intézményes feltételek és a fejlődés mikroökonómiai jellemzőinek a vizsgálatára is, aminek épp Schumpeter volt az egyik úttörője. A technikai változást, az innováció és a vállalatnagyság összefüggéseit, vagy az iparszerűvé vált kutatási-fejlesztési tevékenység nagyüzemi alkalmazásának lehetőségeit kutató modern elméletek ma már elképzelhetetlenek az általa felállított hipotézisek nélkül. Innovációs elméletének másik oldala pedig - azaz a vállalkozói mentalitás szociológiai és pszichológiai összetevőinek a vizsgálata - a gazdaságtörténet egy új ága, a vállalkozástörténet előtt nyitotta meg az utat. Bauer Tamás színvonalas fordítása és Madarász Aladár hozzáértő, Schumpeter egész tudományos teljesítményét szintetizáló bevezető tanulmánya segíti az olvasót e ma már klasszikusnak számító és több területen egy emberöltő távlatából is elevenen ható mű megismerésében."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!