GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
A Mária Dorothea Egyesület XXI. évi jelentése, 1906. György Aladár emlékének szentelve

A Mária Dorothea Egyesület XXI. évi jelentése, 1906. György Aladár emlékének szentelve

Kiadás:

Budapest, 1906

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Magyar történelem Pedagógia Naptárak - évkönyvek

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

48 p.

Kötésmód:

fűzött

tartalom:

MÁRIA DOROTHEA EGYESÜLET 1875-ben Berlinben megalakult a német tanítónők és nevelőnők egyesülete. E kezdeményezést követően Magyarországon is felmerült az igény arra, hogy a nyugdíjas és egyedülálló tanítónőknek megfelelő elhelyezést tudjanak biztosítani.1884-ben jött létre hazánkban a Mária Dorothea Egyesület, amelynek alapszabályában a következőket olvashatjuk: „A magyarországi tanítónők és nevelőnők érdekeinek előmozdítása s különösen a tanítónők otthona czímű jótékony intézet felállítása s fenntartása céljából Ő Felsége Mária Dorothea főhercegnő védnöksége alatt 1884-ben Mária Dorothea Egyesület cím alatt országos jellegű külön egyesület alakul. Az egyesület célja a magyarországi tanító- és nevelőnőket (ide értve az ipartanítónőket, gyermekkertésznőket, kisdedóvónőket, zongoratanítónőket s nyelvmesternőket is) s különösen az ezek köréből tagjai sorába lépőknek gyámolítása s mindenekfelett egy vagy több tanítónők otthona felállítása.”. Az alakuló közgyűlésre 1885. március 25-én került sor, ahol megfogalmazódott egy tanítónői szakosztály létrehozásának igénye. A szakosztály végül csak 1888-ban jött létre Budapesten. Néhány évre rá megalakultak a vidéki fiókkörök is (Arad, Újvidék, Brassó, Kolozsvár, Győr, Pécs, Pozsony, Kassa, Fiume). Az egyesület tevékenységi köre egyre bővült. Kezdetben a fizetések, a nyugdíj kérdése, a férfi kollégák lekicsinylő magatartása foglalkoztatta a hölgyeket, később a nők középiskolai, majd egyetemi tanulmányainak kérdése. 1900-tól kezdve egyre fontosabbá vált a nők jogainak problémaköre, míg végül a választójog megszerzésének kérdése minden egyebet elsöpört. 1901-ben az egyesület budapesti tanítónői szakosztálya január havi ülésén, ahol jelen volt Tisza Kálmánné, Wlassics Gyuláné, Szuppán Vilmos és Újváry Béla, a leányok gazdasági oktatásáról értekeztek és megfogalmaztak egy határozatot, amelyben kérték az ismétlő leányoktatás gazdasági oktatással való összekapcsolását országszerte.

leírás:

Érvénytelen bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!