GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
Budai török számadáskönyvek. 1550-1580.

Budai török számadáskönyvek. 1550-1580.

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1962

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

658 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A mű két nagy fejezetből áll. Az egyik fejezet a budai török vámállomás, a másik a budai török állampénztár pénztári naplójának teljes és pontos fordítását adja a címben megjelölt időköz egyes éveiben. A vámállomás naplója naponként megnevezi az áruszállítókat, felsorolja az általuk hozott különféle árut, megjelölt mennyiségét és a kirótt vámot; az állampénztár naplója szintén napról napra haladva ismerteti az aznapi bevételi és kiadási tételeket. A két számadáskönyv tehát gazdag forrásul szolgál a törökkori Buda gazdasági életének és ezen keresztül a köznapi élet részleteinek megismeréséhez. A történészek e forrásközlésben a magyarországi török uralom berendezkedése korából, első emberöltőjéből nagyszámú, az ipar és kereskedelem, a pénzügyi számvitel, továbbá a közigazgatás és a demográfia területét érintő, eddig nélkülözött adalékot fognak találni. Hasznosan forgathatják továbbá a művet a nyelvészek is, és mindazok, akik a magyar történelem törökkori múltja iránt érdeklődnek. A mű egyidejűleg Rechnungbücher türkischer Finanzstellen in Buda (Ofen) 1550-1580 címmel, eredeti török nyelvű, arab betűs szöveggel, német nyelvű bevezetővel és összefoglalással is megjelenik kiadónknál.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!