GAZDASÁG / Gazdaságtörténet kategória termékei
Gazdasági elmaradottság, kiutak és kudarcok a XIX. századi Euróban. Az európai periféria az ipari forradalom korában

, : Gazdasági elmaradottság, kiutak és kudarcok a XIX. századi Euróban. Az európai periféria az ipari forradalom korában

Kiadás:

Budapest, 1979

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Gazdaságtörténet Európa

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

508 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632206525

tartalom:

"Berend T. Iván és Ránki György, e kötet szerkesztői, a bevezető tanulmány szerzői, nemzetközileg is elsőként vállalkoztak az európai gazdasági elmaradottság és az abból kivezető utak összehasonlító vizsgálatára. Eddigi ismereteink rendkívüli mértékben kibővülnek, Magyarország, sőt az egész közép- és kelet-európai régió fejlődésútja új megvilágításba kerül a skandináv, a mediterrán és az orosz gazdaságfejlődést bekapcsoló összehasonlító elemzés révén. A vizsgált "hosszú 19. század" különleges történeti "laboratóriumnak" bizonyul, hiszen hasonló elmaradottsági helyzetekben részben különböző törekvések - vámvédelem vagy szabadkereskedelem -, részben hasonló kezdeményezések érvényesültek - egyes mezőgazdasági vagy bányászati ágak export-orientált fejlesztése -, de a fejlődési végeredmények az egyes országok, országcsoportok adottságai szerint váratlanul eltérőek voltak. A világgazdaság lejátszódó korszakos változásában egyes elmaradott országok képesek voltak felzárkózni, mások tovább hanyatlottak, és képtelenek voltak a lépéstartásra. Az összehasonlító elemzésből - amelyet az egyes országokat, országcsoportokat vizsgáló svéd, spanyol, portugál, olasz, görög és szovjet szerzők, illetőleg a kötet szerkesztői tollából származó önálló tanulmányok támasztanak alá, tesznek teljessé, okok és összefüggések bontakoznak ki. Ezt nagyban előmozdítja, hogy a bevezető tanulmány - amelynek keretébe illeszkednek a régió-, illetőleg az országtanulmányok - egységes rendszerként szemléli az európai gazdaságot, feltárja a fejlett és az elmaradott országok ellentmondásos kapcsolatát, ugyanakkor rávilágít a különböző történeti folyamatok, a társadalmi, a demográfiai, a politikai és a gazdasági hatások kölcsönös összefüggésére. Mindezek nyomán az önmagában megmagyarázhatatlan érthetőbbé válik, törvényszerűségeket sikerül megragadni, ami nemcsak a 19. századi Európa, de a jelen világgazdaság korszakos átalakulásának megértését is nagyban elősegíti."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!